La demarcació de Tarragona ha realitzat un clam unitari contra la violència envers les dones. Enguany, tot i la pandèmia de la Covid que afecta arreu del país, s'ha sortit al carrer per reclamar la fi de la violència masclista contra les dones amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones. Enguany, arreu de l'Estat espanyol hi ha hagut 80 dones assassinades per violència masclista, 12 de les quals han estat a Catalunya.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Tarragona contra la violència masclista
La plaça de la Font de Tarragona ha reunit centenars de persones amb motiu de la celebració del 25-N, on s'han dibuixat siluetes de dones a terra i escrit, al seu interior, el nom de les víctimes. Des de les 19 hores de la tarda i amb el lema «La pandèmia de les violències masclistes també mata» s'ha celebrat l'acte tarragoní, on s'ha fet referència a la precarietat laboral i l'escletxa salarial que pateixen les dones.
Els actes han començat al matí amb la lectura del manifest oficial per part de l'alcalde de Tarragona Pau Ricomà. També s'ha reproduït a Youtube una videoacció on ha participat la consellera Carla Aguilar-Cunill amb la participació d'una cantant de rap i dues artistes plàstiques.
La URV també s'ha sumat a la jornada reivindicativa feta a Tarragona, així com els sindicats CCOO i UGT, que han fet un acte a les escales de la Catedral, posant sabates de color vermell simbolitzant les dones que han perdut la vida en conseqüència de la violència masclista.
Concentracions contra la violència masclista a Reus
A Reus també s'han produït diverses concentracions i mostres de rebuig a la violència masclista. Al vespre, en consonància a la resta de convocatòries del país, la Plataforma Feminista del Camp hi ha llegit un manifest. Al terra del Mercadal, 27 parells de sabates amb els noms de les 27 dones assassinades des de principis d'any arreu dels Països Catalans.
Els manifestos llegits han recordat l'efecte de la violència contra les dones no només en el cas de les 27 víctimes d'enguany, sinó també en el miler llarg que s'ha registrat des de l'any 2010. Precisament la crisi actual, tal com han posat en relleu, ha impactat especialment en sectors professionals històricament feminitzats.
Una situació que provoca «una precarització accentuada» i que «la pobresa tingui rostre de dona». Als maltractaments, agressions i assetjaments s'hi sumen, han reivindicat, «uns serveis públics sota mínims a causa de les retallades» de successius governs. Les dades, de fet, apunten que durant el confinament van augmentar un 88% el nombre de trucades rebudes als telèfons d'atenció a les víctimes de violència masclista.
Va ser el producte, segons s'ha recordat durant el manifest, de «l'augment de la convivència de dones maltractades amb els seus agressors. Durant l'acte s'ha reivindicat el 25 de novembre com el dia contra la violència contra les dones, però fent incís que «no ens maten només el dia 25, ens maten cada dia, cada setmana, cada mes».
Aquest migdia, usuaris i professionals de La Illeta també s'han concentrat en contra d'aquesta realitat. Hi han participat les dones de DonArsuTot i ARSU i s'ha visitat l'exposició Hijras, les filles dels Kinnars del Casal de les Dones. Una jornada que ha acabat amb un debat intern sobre violència masclista i el respecte a la diferència.