Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu de l'empresari Manuel Lao, vestit amb americana blava, camisa blanca i corbata

Manuel Lao, l'empresari que ha situat Matadepera com el municipi més 'ric' d'Espanya

L'any 2018 va vendre les accions de l'empresa de joc CIRSA per més de 2.000 milions d'euros

Imatge d'arxiu de l'empresari Manuel Lao, vestit amb americana blava, camisa blanca i corbata
L'empresari Manuel Lao, resident a Matadepera, va vendre les accions de l'empresa CIRSA per més de 2.000 milions d'euros l'any 2018. | Europa Press

El darrer rànquing de municipis de l'Estat espanyol amb major renda per habitant —elaborat amb dades de l'any 2018— ha situat Matadepera, a la comarca del Vallès Occidental, en primera posició. La renda bruta mitjana dels seus habituals és de 218.788 euros anuals, quadruplicant la dada de l'any anterior i multiplicant per vuit la mitjana nacional, que se situa en els 27.632 euros.

Aquest important salt en el rànquing de Matadepera és conseqüència de la venda de l'empresa de joc CIRSA al grup nord-americà Blackstone per uns 2.400 milions d'euros, segons van informar en el seu dia fonts del sector. L'aleshores màxim accionista de CIRSA —i també president i fundador—, Manuel Lao, és resident al municipi del Vallès Occidental, i la venda de les accions que va adquirir l'any 1998 van suposar una important alteració patrimonial que, de retruc, ha incrementat la renda mitjana del poble.

Tot i la venda de l'accionariat de CIRSA, es va segregar el negoci que la companyia té a l'Argentina, mantenint la gestió del mateix en mans de Manuel Lao, de 76 anys, i la seva família, a través de la societat inversora Nortia, que en els darrers mesos ha entrat en l'accionariat del fons d'inversió immobiliari Merlin Properties. Segons la darrera llista Forbes, Lao té una fortuna estimada de 1.830 milions d'euros.

Més de 700 milions d'euros d'increment en guanys patrimonials

Segons explica el diari 'La Vanguardia', respecte l'any de 2017, els guanys patrimonials al municipi de Matadepera es van incrementar en més de 700 milions d'euros. En aquest sentit, Concha Forteza, membre de la comissió fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, explica que les dades que s'utilitzen per elaborar el rànquing «inclouen compravendes, tant d'immobles com accions, o reemborsament de fons». L'experta assenyala que aquestes grans alteracions d'un any respecte a un altre responen a «alteracions patrimonials per alguna cosa que has comprat i després venut, tenint un guany o pèrdua».

El citat mitjà recorda que aquest fenomen ja s'ha donat en anteriors anys en altres municipis catalans, com Altres localitats catalanes, com Sant Fruitós de Bages o Avinyonet del Penedès, que van arribar a situar-se en segona posició del rànquing gràcies a fets puntuals, com el trasllat d'un gran patrimoni o que un o diversos contribuents declarin una quantitat molt superior d'ingressos. En ser poblacions amb pocs declarants, si hi ha canvis importants, la mitjana es veu afectada.