«Hem de cuidar la Seat com un fill únic». Aquestes són les paraules de Manuel Valls, líder de Barcelona pel Canvi, després de fer-se oficial el tancament Nissan. En una entrevista a Metrópoli Abierta, l'exprimer ministre de França espera evitar la pèrdua de la fàbrica de la companyia japonesa encara que creu que «serà molt difícil». Segons Valls, l'Ajuntament de Barcelona no ha gestionat correctament la crisi de Nissan i responsabilitza a l'alcaldessa, Ada Colau, de convidar a les empreses automobilístiques a marxar de la ciutat.
«Quina motivació poden tenir les fàbriques automobilístriques de quedar-se a Barcelona quan la ciutat ha declarat, des de fa molt temps, la guerra al cotxe?, es pregunta Valls. El portaveu de Barcelona pel Canvi indica que «Barcelona s'ha de posicionar com una ciutat que pensa en la mobilitat i en el cotxe del futur. Però ho ha fet al revés». En aquest sentit, assenyala el camí a seguir: «Hem d'imaginar el cotxe de demà. Aquí si hi ha una estratègia per Barcelona».
Manuel Valls també carrega durament contra la segona tinent d’alcalde del consistori, Janet Sanz, per fer «una crida per evitar la reactivació de la indústria de l’automòbil». Malgrat això, també reconeix els problemes que arrossegava la companyia japonesa: «És veritat que Nissan tenia problemes estratègics amb aquesta planta des de fa anys». Així i tot, assegura que «el cotxe no desapareixerà. Canviarà i serà elèctric» i lamenta que Colau «ho ha ignorat». «Hem de cuidar la Seat com un fill únic perquè ho és», ha dit.
«És el moment de canviar de rumb»
Per una altra banda, explica que països com França i Alemanya estan replantejant el futur de les seves unitats de producció i fa la següent reflexió: «Què pot passar? Que ho podem perdre tot. El discurs ha de ser positiu». En aquest sentit, Valls reclama que la ciutat «ha de ser ambiciosa» i que «ha de recórrer molt més a la seducció i no a l'exclusió». «Necessitem ambició en tots els àmbits: economia, mobilitat, comerç, cultura. És el moment de canviar de rumb.
Per Valls, la creació d'ocupació ha de ser una prioritat absoluta en els pròxims mesos i ajudar als sectors estratègics de l'economia. «Hem d'estimular la inversió pública amb projectes a mitjà i llarg termini com l'ampliació de l'aeroport, el corredor mediterrani o les obres de la Sagrera i Glòries. Aquesta és la millor resposta per reduir la contaminació, no la cochefobia». I és que segons Valls, els canvis precipitats en la mobilitat que vol imposar el govern municipal col·lapsaran la ciutat i reduiran la capacitat econòmica.
Finalment, creu que s’ha d’apostar per indústries punteres com la biomedicina, el talent científic i la indústria turística, com també intentar que tornin empreses «que van marxar amb el procés». «És el moment de donar un impuls econòmic a la ciutat», conclou Valls.