El mapa de capacitat acústica de Tarragona s'aprovarà de forma definitiva abans que acabi el 2018. Aquesta és la previsió del consistori, que informava que ara mateix està estudiant les al·legacions presentades contra el document. És el cas, per exemple, dels veïns del Francolí, que van denunciar que el mapa no incloïa la construcció de barreres de so al costat de l'A-7 i que hi havia dues zones del barri mal qualificades, com l'Escola Tarragona o el parc ubicat al costat de l'autovia.
El mapa de capacitat acústica de Tarragona es va aprovar inicialment el 16 de març. El document estableix els límits d’immissió sonora en les diferents zones del municipi en diverses franges del dia tenint en compte els usos del sòl que figuren al Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM). Fins aquell moment, Tarragona era l'única província catalana que no comptava amb aquesta regulació. De fet, era un deute pendent del consistori perquè des de l'any 2005 és obligatori disposar d'aquest mapa.
L'Ajuntament està estudiant les al·legacions presentades contra el mapa acústic
El consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona va aprovar inicialment el mapa de capacitat acústica el 16 de març. Després d'aquest primer tràmit, es va obrir el període d'al·legacions, que va aprofitar l'Associació de Veïns del Parc Francolí per reclamar el que des de l'entitat asseguren que són «correccions necessàries».
L'agrupació veïnal ha demanat que les àrees del mapa relatives a l'escola Tarragona i al parc Francolí es tornin a qualificar. La classificació d'aquests dos espais dins el document no tenia en compte l'afectació sonora de l'autovia A-7, per això, volen que es replantegi. L'objectiu final és que s'instal·lin les barreres acústiques al costat de l'autovia perquè no afectin ni el centre educatiu ni els diferents blocs de pisos més propers a la carretera.
Les barreres acústiques, obligació de l'Ajuntament o de Foment?
L'autovia A-7 és una carretera que depèn de l'Estat. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament de Tarragona defensen que la instal·lació de les barreres acústiques reclamades pels veïns és competència del Ministerio de Fomento. Des de l'entitat veïnal, però, asseguren que «Fomento ens ha explicat que les barreres les haurien d'haver instal·lat els constructors dels edificis, però com no ho van fer, és el consistori qui hauria d'actuar de forma subsidiària».
Sigui com sigui, ja fa molts mesos que l'entitat veïnal reclama aquesta mesura per «poder viure sense escoltar els vehicles que circulen diàriament», deia la portaveu de l'associació de veïns, Roser Barrio. Fins ara, però, Ministerio i Ajuntament se segueixen passant la pilota i les barreres encara no estan instal·lades.