Passeig de Sant Joan, a Barcelona, plena de gent, 26/04/2020

MAPA: Les nou regions sanitàries de Catalunya per organitzar el desconfinament

Barcelona s'ha subdividit en tres zones diferents

El pla de desescalada  del confinament  ha posat sobre la taula la divisió territorial per regions sanitàries a Catalunya. La Generalitat està treballant amb aquest escenari i traslladarà aquest dimecres al govern espanyol la proposta de divisió geogràfica en nou regions en lloc de la idea de Pedro Sánchez  de fer-ho per províncies.

Salut ha presentat un mapa  d’acord amb les set regions en què s’organitza normalment la sanitat catalana per distribuir l’Atenció Primària i els hospitals  de referència: Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Camp de Tarragona, Catalunya Central, Girona, Lleida i Terres de l’Ebre. Malgrat això, la regió de la  capital catalana s’ha subdividit en tres àmbits: Barcelona ciutat, Metropolità Nord i Metropolità Sud.

El motiu d’aquesta subdivisió és la gran concentració de població i incidència  de la Covid-19. Concretament, les tres àrees registren 57.900 casos confirmats de coronavirus fins a data de 4 de maig. Segons Salut, aquestes regions «compten amb una dotació adequada de recursos sanitaris d'atenció primària i d'atenció especialitzada per atendre les necessitats de la població de cada territori».

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat aquest matí que  «segurament hi haurà diferencies» en el desconfinament  i ha apuntat que l’àrea de Barcelona  no entrarà en  fase 1 l’11 de maig. «Potser no per l’11, però una mica més endavant ens podríem plantejar alguna cosa». Malgrat això, la proposta encara ha de rebre el  vistiplau del govern espanyol encara que compta amb el suport del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

 

L’àrea de Barcelona, dividida en tres regions

L’àrea de Barcelona estarà dividida en tres regions: Barcelona ciutat, Metropolità Nord i Metropolità Sud. La primera estarà formada pels districtes de Ciutat Vella Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi.

Al Metropolità Nord  s’hi trobarà el Barcelonès nord (Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià) i les comarques del Maresme, Vallès occidental i Vallès oriental mentre que el Metropolità Sud comptarà amb l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i l’Hospitalet de Llobregat.

Les sis regions que passaran a la fase 1

Les regions que passaran el pròxim dilluns 11 de maig a la fase 1 són les següents: Alt Pirineu i Aran (Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà y Vall d’Aran), Camp de Tarragona (Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès) i Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès).

També canviaran de fase: Lleida  (Garrigues, Noguera, Pla de l’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell), Girona  (Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i Selva) i Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta).