Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Vista aèria general de la plataforma petrolífera Casablanca, davant la costa del delta de l'Ebre i de Tarragona, en una imatge d'arxiu

Mar Blava portarà a Europa la sentència del TS que manté un projecte petrolier davant de la costa de Tarragona

Es tracta de la plataforma 'Casablanca', ubicada en una zona d'alt valor ecològic | L'organització qualifica la decisió d'«atropellament»

L’Aliança Mar Blava ha anunciat aquest dimecres que acudirà a la Comissió Europea després de la sentència del Tribunal Suprem que manté un projecte petrolier en una zona d’alt valor ecològic —davant de la costa de Tarragona i Delta de l’Ebre—, un fet que l’entitat considera un «clar incompliment» del dret comunitari. L’organització pitiüsa ha lamentat que el Suprem hagi desestimat el seu recurs per anul·lar la segona pròrroga de la concessió d’explotació petroliera ‘Casablanca’, concedida sense una avaluació ambiental prèvia.

En una roda de premsa, han qualificat d’«atropellament» la sentència del tribunal, recalcant que la concessió està ubicada, gairebé totalment, en Zona Natura 2000. Tot i això, la companyia Repsol ha obtingut l’aval del Suprem per seguir explotant petroli enmig d’una Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), han incidit.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

La sentència considera que prorrogar l’explotació de dos pous petrolífers a la concessió denominada ‘Casablanca’, davant de les costes del Delta de l’Ebre i Tarragona, no constitueix un projecte com a tal i per tant no ha de ser objecte d’avaluació ambiental, un fet que rebutja Mar Blava, que ha recordat els «impactes físics» que suposa aquesta activitat. «És quelcom inadmissible i un atropellament a la biodiversitat», han insistit, recordant a més que la sentència pot crear un precedent perillós.

El lletrat Abel La Calle ha sostingut davant dels mitjans que la segona pròrroga no s’ajusta a dret, ja que no compta amb l’avaluació ambiental, i ha defensat que l’activitat suposa un «risc continu» de vessaments. Per la seva part, el conseller de Gestió Ambiental d’Eivissa, Vicent Roig, ha reconegut que confiaven que, amb la designació del Corredor de Cetacis del Mediterrani, quedessin anul·lats aquests projectes petroliers. Per això, ha manifestat que és «veritablement trist» rebre notícies com la sentència del Suprem.

Una sentència judicial «inacceptable»

Des de Formentera, la vicepresidenta del Consell, Ana Juan, ha titllat d’«inacceptable» la sentència judicial, incidint en el fet que no compti amb una avaluació prèvia, malgrat els riscos que comporta l’activitat. Mar Blava ha recordat que el cas va arribar al Tribunal el 2019, després d’una demanda de l’entitat, després que el Consell de Ministres autoritzés la segona pròrroga de deu anys.

L’Aliança també ha explicat que el Suprem no atorga importància al fet que l’administració no hagués requerit a la concessionària més garanties per obtenir la renovació després que hagués estat sancionada el 2011 per mantenir una conducta «imprudent» que va acabar en un vessament marí de petroli. L’Aliança Mar Blava ha reiterat que és una «injustícia i un atropellament a la biodiversitat» que Repsol pugui seguir amb aquesta activitat petroliera.

«La sentència emesa pel Tribunal Suprem evidencia com és de vigent encara la idea que la renovació d’una concessió és un dret adquirir, sense necessitat de cap consideració ambiental», han afegit. Des de la Petita i Mitjana Empresa de les Pitiüses han reconegut en roda de premsa que els preocupa aquesta pròrroga, no només per com afectarà el medi ambient sinó també a l’economia, davant de la possibilitat que es produeixi «un vessament o quelcom greu».