Professionals sanitàries de l'Hospital del Mar en una UCI amb pacients amb covid-19

Mar, la catalana que ha hagut d'esperar un any perquè li revisessin el tumor

Els centres d'atenció primària han hagut d'ajornar desenes de revisions

La pandèmia i la pressió hospitalària que està creant no només és una mala notícia en cas d’infectar-nos de Covid, sinó que desenes d’operacions i revisions s’estan ajornant davant la impossibilitat de treure temps per a elles.

El passat 10 de febrer, una usuària de Twitter confessava que ella havia estat una de les afectades per aquest canvi de dates. Mar, la protagonista d’aquesta història, va ser diagnosticada amb un càncer de coll d’úter el passat gener de 2020, i tan sols un mes després van diagnosticar-li un tumor a la mama.

Mar, pacient oncològica: «Tinc 39 anys i fa setmanes que no dormo»

En aquell moment la pandèmia de la Covid encara era només una anècdota llunyana, raó per la qual Mar va poder ser atesa i tractada a l’Hospital Clínic de Barcelona. Segons explica a les xarxes, l’atenció va ser impecable i tot va anar bé.

Mar explica que van haver-li d’extirpar una part de l’úter, i al cap d’unes setmanes els doctors van confirmar que havia quedat neta. El tumor mamari, per altra banda, havia de ser observat cada sis mesos tot i ser benigne, ja que les seves característiques feien indicar que hi podria haver canvis. Precisament és aquesta situació la que denuncia al seu Twitter: fa més d’un any que no veu el doctor que havia de veure cada sis mesos. «Ahir va fer un any que no em revisen un tumor a la mama amb control cada 6 mesos. Sé que la pandemia ha fet molt de mal, però reviseu els protocols, que tinc 39 anys i ja fa setmanes que no dormo», lamenta la usuària a Twitter.

Mar ha trucat en diverses ocasions al seu CAP, però afirma que és gairebé impossible que l’atenguin. «Al CAP de Manso [Barcelona] em porten la part de la mama. Em tocava revisió l’agost del 2020, però des de la pandèmia trucar a Manso és una odissea». L’última vegada que va anar al seu metge, aquest va advertir-li que ja la trucarien per la seva revisió, però això encara no havia succeït. En aquell moment va acudir al CAP en persona per aclarir els fets, i la seva sorpresa va ser que li havien cancel·lat les cites: «Em planto a Manso i em diuen que al mes d’octubre van decidir cancel·lar la mamografia, i es culpen mútuament entre la primera i la sisena planta».

‘RAC1’ va fer-se ressò de la història de Mar per lamentar la situació que centenars de persones estan vivint actualment per la pandèmia del coronavirus. Dies després de publicar el seu article, la usuària va ser trucada per part del seu CAP i va programar la cita que feia un any que no podia tenir. D’aquesta manera, queda demostrat que els hospitals han d’estar amb una ocupació de Covid baixa, ja que la resta de malalties s’acaben deixant en un segon pla i aquestes poden complicar-se amb el pas del temps.