Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Tret de sortida de la competició

Adeu definitiu a la Marató de Tarragona després de deu edicions

L’habitual prova atlètica que recorria els carrers de Tarragona posa punt final després de deu edicions on la participació ha anat disminuint de forma important

Tret de sortida de la competició
La SB Hotels Marató Tarragona 2020 va comptar amb quelcom més de 1.400 participants | Marcos Cabrera Sportphotography

El passat 2 de febrer es disputava la darrera edició de la SB Hotels Marató de Tarragona. És la darrera en el sentit que és la més recent i també perquè després d’aquesta ja no n’hi haurà més. Així ho ha anunciat aquest migdia Juanan Fernández, el cap visible de l’organització de l’esdeveniment. Fernández posa així punt final a deu anys de marató a la ciutat de Tarragona després veure com en les darreres edicions havia disminuït força el nombre d’inscrits, factor que ha explicat amb sinceritat: «És un final de cicle, han estat deu anys plens de creixement però la dada que ens ha portat a prendre aquesta decisió és clara; en els últims anys hem passat de 1.674 corredors a 1.554 fins als pocs més de 1.400 de la darrera».

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Els factors de l’adeu definitiu

El discurs de Juanan Fernández aquest migdia ha estat tant dur com sincer: «Arriba el moment de dir adeu, de posar punt final al projecte que era fructífer en els seus inicis però que ja no ho és ara». Un dels motius de la davallada general de la marató es troba en «la proximitat geogràfica amb València, Castelló o Barcelona, això ens dificulta ser una alternativa per ser seu d’una marató». Fernández ha recordat els alts pressupostos d’aquestes ciutats en comparació amb els diners de l’edició tarragonina: «El nostre pressupost arriba a poc més de 85.000 euros contra el d’una Barcelona que té dos milions, València uns sis i Castelló un milió».

El responsable de la cursa no ha amagat la seva decepció però ha argumentat la decisió sota el paraigüa de la responsabilitat: «És important saber-se retirar a temps, no hem d’esperar que l’esport ens retiri; sent professionals i responsables no podem mantenir aturada al tràfic la ciutat per 170 finalitzadors en aquest 2020». Això sí, ha volgut deixar clar que l’impacte econòmic de l’esdeveniment per a la ciutat ha estat molt rendible: «Per cada euro invertit en l’organització, la ciutat ha ingressat 31,25 euros». Així i tot, Fernández no amaga que «cada any decreixíem un 15%», factor que no només ha afectat a Tarragona: «Hi ha més maratons que han perdut participants; de les 25 maratons que hi ha a Espanya, nou creixen i setze decreixen. Langreo, Gran Canària i Pamplona han desaparegut del calendari»

La ciutat no ha ajudat

Juanan Fernández també s’ha mostrat decebut per la reacció de la ciutadania sobre la cursa: «La ciutat no ho assumeix, al sud d’Espanya els carrers són plens i aquí no ha passat; he arribat a escoltar com em deien ‘per a quatre que correu, talleu els carrers’». A més, ha deixat clar que el trasllat de la sortida i de la meta a l’Anella Mediterrània no ha estat d’ajuda: «Com a organització, Camp Clar ens encanta però l’atractiu de tenir el Moll de Costa i el Serrallo és preciós i l’Anella no acaba d’agradar, costa portar més gent allà que no al Port».

Aquest és el final de la marató però Juanan Fernández, sense donar gaires detalls, ha anunciat que hi ha quelcom al forn per a l’any vinent: «S’acaba el projecte de la marató però per a la primavera del 2021 vull portar un projecte ambiciós a la ciutat; vull reptes diferents, cal innovar i estarà relacionat amb el ‘running’».