URGENT

🔴 Un home de 33 anys, primer cas sospitós de coronavirus a Catalunya

Un veí del Bages amb paràlisi cerebral omple teatres amb els seus monòlegs

En Marc té 18 anys i ja ha actuat en nombroses ocasions
Imatge d'arxiu d'en Marc Buixadares. | Pàgina web Marc Boixaderes

 

En Marc Buixaderas té 18 anys, és d’un poble del Bages, Aguilar de Segarra —que té 200 habitants— i a més té paràlisi cerebral tetraplègica, cosa que l'obliga a anar en cadira de rodes. Tot i aquesta limitació en Marc és monologuista i ja ha omplert teatres, ha actuat per a diferents empreses, instituts i entitats.

 

En Marc, de fet, té una gran capacitat comunicativa que segons va explicar ell mateix al programa 'Islàndia de Rac1', li ve perquè «de petit jo no podia córrer ni saltar, i aleshores em quedava amb les converses dels grans. Mentre ells parlaven de política, jo hi posava el meu granet de sorra».

 

La seva vocació, però, passa per fer monòlegs. Quelcom que, segons ell, «m’ajuda a poder-ho explicar, no des de la llagrimeta, sinó des d’un punt de vista somrient».

 

«Posa una discapacitat a la teva vida», la web d'en Marc

En Marc té una pàgina web on es presenta dient que té paràlisis cerebral espàstica, i on es marca com a objectiu que la gent canviï la percepció que té de les persones amb discapacitat, per això, a la seva web en Marc ofereix dos productes: per una banda ofereix la xerrada, «Tots som persones» i per altra ofereix els monòlegs, «Posa una discapacitat a la teva vida».

 

Les xerrades d’en Marc volen transmetre un missatge integrador i el vol fer arribar a escoles i instituts, explicant què consisteix la seva discapacitat, quins tractaments ha seguit, els professionals que la discapacitat requereix o els esports que pràctica o el paper de la família en la discapacitat.

 

Finalment, també hi ha els monòlegs que en Marc explica que li vénen d’una vena còmica que els seus pares sempre li han dit que té. Al llarg del seu monòleg, en Marc explica situacions quotidianes que viu des de la seva discapacitat, amb la fita que la gent pugui reflexionar tot rient, que es la millor manera, creu en Marc, que «un missatge com aquest quedi gravat». Així, els diàlegs estan pensats per ser una història irònica que faci riure i pensar a l’espectador al mateix temps.