Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una mare mirant el seu fill amb un somriure

Si ets mare soltera, augmenten les setmanes del teu permís per naixement

La sentència que concedeix més permís de l'habitual a una mare sense parella

S'ha parlat molt últimament dels permisos pel naixement d'un fill en el cas de les mares i igualment en el cas dels pares. Actualment, la legislació, específicament a l'article 48.4 de l'Estatut dels Treballadors, atorga 16 setmanes de permís per a cadascun dels progenitors.

El cas és que el que ha passat després de la decisió a la Sala Social del TSJ de Catalunya ha estat molt comentat les últimes hores. Una família monoparental, amb un progenitor i un o diversos fills, pot tenir el doble de permisos en acumular-los del naixement i cura del menor corresponent per llei. Estem parlant d'un supòsit que, encara que no estigui inclòs a la llei, després d'aquesta decisió al TSJ de Catalunya portarà cua.

Una mare soltera tindrà 32 setmanes de permís de maternitat

Així, se li va donar la raó a una mare que va demanar a l'Institut Nacional de la Seguretat Social allargar la baixa maternal de 16 a 32 setmanes.

Pla detall de la mà d'un bebè agafant la mà d'una persona adulta
Un error del TSJ de Catalunya és avantatjós per a les mares sense parella | Getty Images

Es va confirmar la sentència del Jutjat Social número 2 de Mataró del passat 20 de desembre de 2021. Una decisió que es pot recórrer a través de la unificació de la doctrina davant del Tribunal Suprem.

El que ha passat amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya posa de manifest que una mare soltera pot gaudir dels dos períodes sumats. Abans de fixar aquesta normativa, «s'han de prendre en consideració les peculiaritats i necessitats específiques de les famílies monoparentals». En cas d'aplicar-ho, segons la sentència, suposa «introduir una diferència de tracte respecte d'un col·lectiu que té més dificultats per conciliar vida laboral i familiar».

Una sentència polèmica que busca no desfavorir el fill

Porten la contrària a la norma perquè aquesta «no contempla més que un model familiar, el clàssic biparental. I no té en compte la diversitat d'estructures familiars que han sorgit els últims anys». Cal ressenyar que, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), un 81% aproximadament de les famílies monoparentals tenen com a denominador comú una dona.

Una mare jugant amb el fill a l'aire lliure i envoltats d'arbres
El polèmic error que atorga 32 setmanes de permís de maternitat a una mare soltera | Getty Images

Per tant, es posa de manifest que s'imposa el tracte desfavorable al menor, segons quin model de família visqui aquest. És cert que els errors previs sobre aquest tipus de sentències varien notablement, però el TSJ de Catalunya s'ha acabat unint al de Madrid.

Hi ha precedents que no van de la mà del TSJ català

Això sí, en el cas de Cantàbria, la sentència no va ser igual. Aquest va sentenciar que són 26 setmanes a les que té dret el progenitor d'un fill de família monoparental. El motiu no és altre que cal treure sis setmanes, unes que corresponen per llei al pare conjuntament amb la mare després del naixement en una família biparental. Parlem de les setmanes per a una família biparental si hi ha una alternança entre els progenitors en lloc del gaudi de tots dos alhora.

Sobre això, el TSJ de Catalunya assegura que «té sentit exclusivament en el cas de famílies biparentals». Això sí, si no hi ha cap altre progenitor, no hi ha manera de gaudir del permís conjunt, «ni tampoc de compartir responsabilitats».

Tot i això, «la interpretació d'acord amb els drets i principis en joc és considerar que la progenitora única que s'ocupa de la cura de la menor té dret a un gaudi del permís equivalent al que hagués correspost si existís l'altre progenitor». «Això és, 32 setmanes, ja que les necessitats del menor són idèntiques i no disminueixen en atenció a l'existència d'un o més progenitors», finalitza la sentència.