La viròloga Margarita del Val, una de les viròlogues de capçalera dels mitjans de comunicació espanyols i una de les més prestigioses del CSIC, ha ofert aquest dimecres 18 de novembre una entrevista en el programa de 'La Sexta', 'Más Vale Tarde', per a comentar els últims avanços de les vacunes Moderna i Pfizer.
Tant la vacuna de la farmacèutica Pfizer com la de Moderna són aquelles que progressen amb més èxit, ja que ambdues mostren una efectivitat del 95% segons els últims assajos realitzats. La companyia Moderna va comunicar fa uns dies que la seva vacuna experimental posseeix un 94,5% d'efectivitat per a posar fi a la Covid-19. Un gran que se suma al que va realitzar Pfizer a primers de novembre, afirmant que la seva vacuna és «eficaç en un 90%», després d'una primera anàlisi del seu assaig de la fase 3, un èxit que ahir creixia fins al 95%.
Una possible «onada d'hivern si fem les coses malament»
Sobretot això ha parlat Margarita del Val en la tarda d'ahir. Mamen Mendizábal li ha preguntat pel pròxim Nadal i la viròloga del CSIC ha assenyalat que ja estem dins de la tercerada onada del coronavirus i que si comencem a fer malament les coses «els reis ens portaran l'onada d'hivern».
«La costa de gener serà tremenda i serà tremenda perquè serà amb els nostres familiars directament», ha comentat del Val, que ha remarcat que desembre i gener són els mesos més difícils per a les malalties respiratòries.
«Només una de cada deu persones localitza d'on li ha vingut el contagi. Jo tindria molta cura aquest Nadal i preferiria celebrar-lo després», ha sentenciat l'experta del CSIC. Del Val ha assegurat d'igual forma que «estem encarant el moment més difícil de l'any».
La sincera opinió de Margarita del Val sobre les vacunes
Parlant ja de les vacunes, Mamin Mendizábal li ha preguntat a l'experta què fa falta perquè, per fi, puguem tenir una vacuna completa i no sols un assaig reeixit. Del Val ha afirmat que «els números ballen», ja que hi ha un número molt reduït de gent que ha patit la infecció «de manera natural» en el grup de voluntaris de la vacuna.
«S'han d'exposar moltes més persones a la infecció natural al llarg dels mesos i tindrem més clar què és el que està ocorrent», ha dit Del Val, que ha volgut incidir en els efectes que tindrà la vacuna en aquelles persones que pateixen símptomes més greus.
«Aquestes són les persones a les quals volem protegir i estan molt poc representades entre les persones que han sofert la infecció de manera natural dins dels voluntaris de les dues empreses», ha dit l'experta en 'La Sexta'.
Les claus positivies
També hi ha notícies positives amb relació a la vacuna. Del Val ha titllat com a positiu aquesta anotació: «L'èxit que ha comunicat avui Pfizer, i que passa més desapercebut, és que ha donat per tancada la part de seguretat a dos mesos després de la vacunació. Això és important perquè les vacunes quan donen la cara amb efectes adversos ho fan en les primeres sis setmanes o dos mesos».
La viròloga espanyola ha apuntat que «això és important» perquè aquestes vacunes s'estan analitzant amb un criteri idèntic de seguretat al de les vacunes abans prepandèmia: «Pfizer ha estat la primera a dir que està sent segura en trenta i tantes mil persones. Això són paraules majors i és la bona notícia d'avui. Com diem sempre sobre les vacunes, el primer és que siguin segures i el segon que siguin eficaces», ha finalitzat.