Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Margarita del Val donant una conferència

Margarita del Val llença una advertència per a tots els ciutadans

Margarita del Val alerta la població després de l'última mesura del Govern espanyol

Margarita del Val és una experta viròloga del CSIC que no ha tingut pèls a la llengua a l'hora de parlar de la pandèmia de la Covid des dels seus inicis. Del Val ha estat una de les persones que més clar ha parlat sobre el coronavirus, tot i ser conscient que podia rebre certes crítiques per les seves prediccions alarmants, en alguns casos.

El cas és que després de dos anys de pandèmia, la viròloga del CSIC continua donant el seu punt de vista sobre els temes més candents relacionats amb la pandèmia. I el tema de la fi de l'obligatorietat de l'ús de la mascareta a interiors n'és un.

Margarita del Val envia un clar missatge als ciutadans

Fa una setmana, l'ús de mascaretes a interiors va deixar de ser obligatori amb algunes excepcions: centres sociosanitaris, centres de salut i transport. Les mesures per frenar la pandèmia s'han anat reduint des del començament del 2022, però els experts continuen enviant un missatge de prudència.

Margarita de Val parlant
Margarida del Val, investigadora del CSIC, és molt directa en les advertències a la població. | Europa Press
 

Així doncs, Margarita del Val ha parlat amb El Diario de Navarra de tot això i assenyala que a partir d'ara «haurem de ser cauts o les mascaretes tornaran a ser obligatòries». Per tant, considera que «cal explicar a la gent per què es prenen les decisions».

A més, assenyala que encara que no hi hagi molta gent contagiada no podem donar per mort el virus, que «segueix aquí. Eliminar les quarantenes i treure les mascaretes tan ràpid pot fer pensar les persones més vulnerables que la pandèmia ha acabat, però no és així».

«Evitar les situacions d'alt risc o, si no, utilitzar en aquests moments mascareta»

«Podrien emmalaltir greument i fins i tot morir. Per això hem de protegir els qui no s'han pogut vacunar (perquè són gent gran o perquè segueixen un tractament que els baixa les defenses, com els trasplantats). Recomano evitar les situacions d'alt risc o, si no, fer servir en aquests moments la mascareta», explica l'experta.

Imatge de persones al carrer.

La pandèmia a Espanya encara no s'ha acabat segons els experts. | Europa Press

Cal recordar que des del 28 de març, Espanya tracta la pandèmia d'una altra manera. Així, Sanitat només registra els nous contagis que hagin passat a Covid greu i els que s'hagin produït entre les persones i els àmbits vulnerables. Parlem de les persones més grans de 60 anys, les embarassades, els immunodeprimits i els casos entre els sanitaris i sociosanitaris.

Perquè no patim una nova onada i protegir els més vulnerables davant de la Covid, l'experta demana instal·lar mesuradors de CO2. Aquests han de marcar «quin és l'estat de l'aire per altres persones» a llocs on hi hagi un gran nombre de persones reunides.

Margarita del Val: «D'això se n'ha d'ocupar l'Estat»

«Quan respirem, exhalem CO2 i aerosols i, amb ells, el coronavirus i altres agents infecciosos. Si es pot ventilar adequadament amb els aparells d'aire condicionat o obrint portes i finestres, molt bé. Si no, caldria instal·lar filtres per a aquestes situacions de risc», exposa la viròloga.

Margarita de Val
Margarita del Val retreu l'estratègia d'alguns països europeus després de la retirada de les màscares. | César Hernández - CSIC Comunucació
 

Després de ser qüestionada per Àustria i Irlanda, estats que van eliminar la mascareta i van patir un augment en els contagis, del Val considera que «haurien d'haver-se posat límits». I és que «el virus actual no és suau i des de la tardor s'ha endut 15.000 persones». Alhora, la viròloga avisa d'altres malalties infeccioses que es poden transmetre per via aèria.

«A més de la Covid, hi ha moltes infeccions que es transmeten per l'aire, pels aerosols, com ara la tuberculosi, les pneumònies, el virus sincitial respiratori... Igual que ara disposem d'una aigua neta (no l'hem de filtrar) i sabem que el menjar dels restaurants és higiènic, hem d'aconseguir un aire net. D'això se n'ha d'ocupar l'Estat», ha finalitzat.