Margarita del Val, experta viròloga del CSIC, continua pronunciant-se sobre la pandèmia de la Covid-19 que fa mesos que assola el món i sobre la repercussió que l'arribada d'altres virus podrien tenir al nostre país. El SARS-CoV 2 és un patogen nou que ha arribat per a quedar-se, i igual que s'ha expandit per tots els països, hem d'estar preparats per a la possible arribada de nous virus, tal com recull el diari 'ideal'.
En una compareixença telemàtica que ha mantingut amb l'Ajuntament de Valdés, del Val assegura que «en qualsevol moment, pel mateix atzar que va generar aquest virus, ens en pot caure un altre que sigui contagiós. Hem d'esperar que hi hagi altres pandèmies. No sabem quan, però és una certesa».
La visió més pessimista de Margarita del Val per als pròxims anys
Poc se sap sobre l'origen real de la Covid-19. Des que a finals del 2019 arribés a la Xina arran de contagis produïts a Wuhan, i d'aquí s'expandís amb gran rapidesa per tot el món, encara es desconeix d'on va sortir. Per això, Margarita del Val sospita que el virus podria portar «més temps a la Xina, en zones rurals, multiplicant-se i transmetent-se a baix nivell entre persones».
L'experta del CSIC ha explicat durant la seva intervenció que existeixen molts virus que no es reprodueixen en l'organisme de l'ésser humà i no són contagiosos, però que en qualsevol moment podria passar un altre episodi com el que estem vivint i que hem d'aprofitar l'experiència de la Covid-19 per a aprendre com actuar enfront d'altres epidèmies.
«Pot ocórrer en qualsevol moment, així que val més que no sols ens enfrontem ara al coronavirus, sinó que estiguem preparats per al futur» adverteix Margarita. A més, la viròloga considera que la població està preparada per a patir l'arribada de nous virus.
A Àsia sí que saben com actuar
El continent asiàtic ha sabut com actuar enfront de la pandèmia. Encara que van ser els primers a notar els estralls del virus, han actuat amb rapidesa davant el desconegut. Ells van haver d'aprendre sobre la marxa com es comportava la Covid-19 i les maneres amb què es podia combatre i fer front a la malaltia.
Encara que cal posar en qüestió la veracitat de les dades sobre els contagis i morts que han fet des de la Xina a causa de la seva poca transparència, la veritat és que la seva ràpida actuació va fer que tinguessin unes xifres molt per sota de la d'altres països com per exemple Espanya.
Tenint en compte la gran comunitat que representa Àsia i els seus milions d'habitants, no és d'estranyar que decidissin tallar en sec per a evitar l'expansió incontrolada del virus entre la població asiàtica. Margarita del Val lamenta com el Govern de Pedro Sánchez ha actuat enfront de la pandèmia i assegura que «els països d'Àsia, que estan veient això, estan molt més preparats i per això van reaccionar tan ràpidament i s'estan recuperant molt abans que nosaltres».
La Covid-19 seguirà en les nostres vides
Els països comencen a respirar tranquils davant l'arribada de les primeres vacunes contra el coronavirus. Es preveu que el gener de 2021 la població ja comenci a rebre les primeres dosis, però Margarita del Val prefereix mantenir-se cautelosa perquè opina que la Covid-19 ha vingut per a quedar-se.
La viròloga explica que el coronavirus podria romandre entre nosaltres com «un virus benigne catarral, o com la grip, que no és tan benigna». Però al marge de tant de pessimisme, del Val afirma que no «serà per a tota la vida». «Jo crec que no serà només 2020, seran els anys de la pandèmia. Queda un recorregut i ens hem de preparar, és una marató» ha advertit.
Seguint l'exemple d'altres intervencions, Margarita del Val ha explicat la forma en la qual funciona el virus: «Si al juny teníem un 5% de la població espanyola que ja havia superat el virus, ens quedava el 95%. Si potser ara ens queda el 80% de la població espanyola que encara no ha superat el virus. Això ens permet, més o menys, calcular el temps que queda al davant. Anys. Per descomptat, no mesos» ha pronosticat.