Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Margarita del Val al seu despatx

Margarita del Val ho té clar: El tipus de confinament que cal fer a Espanya

La viròloga assegura que encara queden molts mesos de pandèmia

Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori
Margarita del Val analitza la situació de la Covid-19 en directe a Telecinco | CatalunyaDiari

En plena tercera onada de coronavirus, un dels temes que més converses ocupa és la possibilitat de realitzar un nou confinament domiciliari. L'expansió de virus no s'atura i les dades registrades són cada vegada pitjors. Davant d'aquest fet, ja són diverses les comunitats autònomes que han demanat al govern espanyol poder aplicar mesures més restrictives. 

La mobilitat ja està molt limitada a gran part de l'estat. El toc de queda també s'aplica a tot el territori. A més, en molts llocs s'ha tancat dràsticament tota aquella activitat no essencial. Així doncs, ja no queden moltes més opcions en aquest àmbit per tal de reduir la transmissió del virus. Dues d'elles són la possibilitat d'ampliar l'horari del toc de queda i, directament, l'opció d'aplicar un confinament domiciliari com el que vam viure la primavera passada.

Sobre aquest tema ha volgut parlar l'experta Margarita del Val, investigadora del Centre de Biologia Molecular i coordinadora de la Plataforma de Salut Global del Consell Superior d'Investigacions Científiques, CSIC, considerada una de les viròlogues amb més autoritat a Espanya per parlar sobre el tema.

Margarita del Val aposta per un confinament selectiu

Confinament sí, però no total ni generalitzat a tot Espanya. És l'aposta de la viròloga que considera que aquesta mesura és la millor per al país en la lluita contra la Covid-19. Del Val assegura que ella sempre s'ha mostrat partidària de «decisions concretes, més que de mesures genèriques». Així doncs, afirma que ja des del passat estiu, la seva proposta sempre ha estat clara: un confinament selectiu «de persones i no per àrees».

Segons la seva consideració, aquests confinaments per àrees no són efectius més enllà de petits pobles o zones allunyades. Per contra, el que s'hauria de fer és un major seguiment dels casos i els seus contactes, cosa que permetria aïllar a un major nombres de persones sospitoses de Covid i, així, aconseguir una major contenció de virus. Al seu dia, Margarita del Val ja va posar com a exemple a Madrid, assegurant que en una ciutat d'aquesta mida i amb la quantitat de població que té, el confinament per zones no arribaria a ser del tot eficaç.

Encara falten mesos per al retorn a la normalitat

Una altra de les coses de què sempre ha parlat la viròloga és de quan es podria tornar a Espanya, i al món sencer, a una suposada normalitat. Doncs bé, les seves paraules sempre han estat clares: no serà aviat. Segons de la Vall, malgrat estar ja en el procés de vacunació, no és senzill arribar a un punt d'immunitat a escala de població general. Almenys, com per poder començar a aixecar restriccions i deixar de ser tan prudents amb el virus.

És més, el seu pensament és més aviat pessimista al respecte, especialment amb les vacunes,«Si vacunem el 3% de la població d'aquí a Setmana Santa, hi haurà pandèmia per estona, llevat que Moderna fabriqui moltes vacunes, Pfizer acceleri la producció i, a més, baixi la demanda a la resta del món. Si no, tot això anirà amb comptagotes», va assegurar.

Sigui com sigui, Margarita del Val considera que la pandèmia de coronavirus encara durarà bastant, tenint en compte totes les dades que hi ha en aquests moments sobre la taula. Per si no n'hi hagués prou, la viròloga no descarta que un cop la situació s'hagi calmat amb la covid, i ja en el futur, puguin atacar-nos altres pandèmies.