La prestigiosa viròloga del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Margarita del Val, ha defensat la seguretat de les vacunes contra el coronavirus, però ha posat data a l'aparició de possibles efectes adversos. L'experta ho ha anunciat en una entrevista a 'Espejo Público'. on ha parlat sobre les vacunes.
Margarita del Val ha deixat clar que les vacunes són «els medicaments més segurs» i que, si ho aprova l'agència del medicament, cal tenir «confiança total». No obstant això, també dona per fet que les vacunes tindran efectes adversos.
Margarida de la Vall aclareix que «febre local o fins i tot febre general, malestar, entumiments, això no són efectes adversos», sinó que «simplement el nostre sistema immunitari reacciona i hi ha persones que ho fan d'una manera més explosiva que una altra». A més, explica que aquests efectes no volen dir que una vacuna funcioni millor o pitjor.
No obstant això, la prestigiosa científica ha realitzat una predicció de quan podríem començar a notar els efectes secundaris davant la vacuna. En la seva opinió, això podria començar a succeir al cap de sis setmanes o dos mesos després de la injecció. Això vol dir que, si aquests efectes es produeixen, apareixen bastant després de posar-se la vacuna.
Tot i això, recorda que «ja han passat sis setmanes o dos mesos des que s'han vacunat els voluntaris», el que indica que «les dades de seguretat seran sòlides». Del Val se suma així a la llista de científics espanyols que defensen rotundament la seguretat de la vacuna, enfront dels dubtes que plantegen altres experts.
El debat ha esclatat en les últimes hores per l'enfrontament entre el president de l'Associació Espanyola de Vacunologia, Amós García Rojas, i el doctor Pedro Cavadas. El cirurgià valencià, Pedro Cavadas, va mostrar la seva inquietud davant la rapidesa amb què han sortit les primeres vacunes contra el coronavirus, i ha assegurat que per tenir una vacuna eficaç i segura hauran de passar «entre dos i quatre anys».
Unes declaracions que no han estat ben rebudes per alguns experts, que acusen el doctor Cavadas d'estendre la inseguretat ja present en part de la societat espanyola. Un dels més clars ha estat el doctor García Rojas, que ha afirmat que el doctor Cavadas «és un geni en la seva especialitat, però possiblement en el procés de producció d'una vacuna no estigui tan adobat».
Margarita del Val se suma al debat defensant que «l'agència reguladora és totalment rigorosa i ha comptat amb el temps suficient per comprovar» que la vacuna és segura. Aquest serà l'organisme encarregat d'autoritzar l'administració de la vacuna i donar llum verda a l'inici de la campanya de vacunació a Espanya, que el govern espanyol preveu per gener de 2021.
Por a posar-se la vacuna
L'agència reguladora del medicament a Espanya preveu anunciar la seva decisió abans que acabi l'any. Ahir s'anunciava al Regne Unit l'autorització de la vacuna de Pfizer i BioNTech i serà el primer país europeu en iniciar la vacunació, la setmana que ve.
A Espanya, però, el Govern compta amb un obstacle quan arribi la vacuna: la desconfiança de bona part de la població. Segons una enquesta recent del Consell d'Investigacions Sociològiques (CIS), gairebé la meitat dels espanyols no volen vacunar-se o no consideren que la vacuna sigui segura per la brevetat amb la qual ha vist la llum.
Per la seva banda, les companyies farmacèutiques encarregades del desenvolupament de les vacunes asseguren un alt percentatge d'efectivitat i garanteixen la seguretat del producte. Segons García Rojas, el procés de producció ha seguit exactament les mateixes fases que qualsevol altra, però s'han accelerat i superposat unes fases a altres.