Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La viròloga Margarita del Val en una imatge d'arxiu

Margarita del Val parla ja de la quarta onada a Espanya

La viròloga del CSIC alerta que estem en el «pitjor moment» de la pandèmia

La viròloga Margarita del Val en una imatge d'arxiu
Margarita del Val parla ja de la quarta onada a Espanya | EP

La viròloga del CSIC Margarita del Val, opina que el nou any ha començat amb la quarta onada de la pandèmia, i ha advertit que «estem en el pitjor moment pel que fa a nombre de contagis» després de les festes nadalenques per culpa de les trobades socials, el fred i les activitats en llocs tancats i mal ventilats.

Del Val, investigadora del Centre de Biologia Molecular i coordinadora de la Plataforma de Salut Global del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), ha remarcat que les vacunes «ens situen en el principi de la fi», però si seguim al ritme actual per Setmana Santa només haurà rebut la vacuna un 3% de la població que supera els 65 anys.

Per què estem patint un fort repunt de contagis?

La mediàtica viròloga del CSIC ha justificat aquest moment tan delicat que estem vivint perquè «han estat dates de molts contactes socials als quals no estem renunciant. A més, les baixes temperatures fan que duguem a terme moltes activitats en interiors, i això augmenta el risc de transmissió de virus respiratoris», ha confessat l'experta.

De fet, Del Val ha informat que el risc respecte al nombre de brots i persones contagiades és unes 10 vegades superior en interiors mal ventilats que a l'aire lliure. «Això és moltíssim. Gairebé tots els interiors estan mal ventilats, excepte si són recintes molt grans amb poca gent. Els aforaments estan calculats perquè hi hagi una distància d'1,5 a 2 metres entre persones, però no s'ha tingut en compte la ventilació», ha argumentat.

Les raons de Margarita del Val per a parlar d'una quarta onada

«Per a mi estem en la quarta sens dubte. Estem pujant l'onada d'hivern, disparada per les compres prenadalenques i les reunions de la Nit de Nadal, Cap d'any i Reis. Aquestes estan separades per una setmana, el temps en el qual, si t'has contagiat, el virus està multiplicant-se per a contagiar més fàcilment. El confinament d'uns dies per la borrasca i la nevada del segle potser atenua una mica els contagis, a veure si hi ha sort», ha afirmat l'experta.

Al seu torn, Margarita del Val ha instat la població a «no relaxar-se i continuar durant mesos» amb les mesures restrictives contra el coronavirus, a pesar que des de fa dues setmanes ja s'estigui administrant la vacuna Pfizer als sectors més vulnerables.

Sobre les vacunes de Pfizer i Moderna

Del Val també s'ha referit a les vacunes de Pfizer i Moderna, les dues úniques autoritzades fins al moment. La viròloga ha contat que són «molt eficaces» parlant d'un curt termini, i han «sobrepassat de llarg» les xifres mínimes a les quals calia arribar per a tenir clar que la seva eficàcia era apropiada. Així mateix, la viròloga adverteix que la protecció dels símptomes és «molt alta, però cal esperar» a veure si aquesta protecció es redueix amb el pas dels mesos.

Finalment, Del Val ha recomanat posar-se les dues dosis de les vacunes disponibles a Espanya: «Les vacunes li ensenyen a reconèixer a l'agent infecciós, del qual porten una porció (en aquest cas, la proteïna S) perquè respongui. La infecció natural també entrena al sistema immunitari, però amb un gran risc en forma de símptomes lleus, greus o fins i tot la mort. Les vacunes ho entrenen d'una manera innòcua excepte el malestar al qual m'he referit. 

La primera dosi posa en alerta als nostres limfòcits, i la segona els proporciona una memòria immunitària més potent i duradora. De fet, la segona dosi produeix com 50 vegades més resposta neutralitzadora del virus. Si volem entrenar bé al sistema immunitari, cal posar-se les dues», ha sentenciat.