Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb un mapa de temperatures de fons i el meteoròleg Mario Picazo parlant

Mario Picazo alerta d'això que ha vist als mapes: «Anomalia històrica»

Mario Picazo avisa d'un problema seriós que afectarà Espanya

Mario Picazo ha avisat la ciutadania d'un problema seriós a què s'enfronta Espanya. Ho defineix com a «anomalia històrica», que amb el temps pot comportar greus contratemps.

Després de revisar els mapes, ha comprovat com «la Mediterrània és un punt vermell del planeta». Durant aquestes setmanes està batent «rècords de temperatura», que en alguns dies arriba fins a 30 °C. Una situació que no s'havia experimentat fins ara.

El conegut meteoròleg indica al seu perfil de Twitter que, a més, «aporta una quantitat tremenda de vapor d'aigua a l'atmosfera de la regió». Explica que aquestes temperatures superen en 3 °C els valors normals, situant-se de mitjana als 28 °C.

Segons la seva opinió, això és «prou perquè amb les condicions de dinàmica atmosfèrica ideals» pugui passar per les seves aigües un «huracà». També adverteix què podria passar en qüestió d'un parell de mesos. «Serà interessant veure quin tipus d'escenari ens trobem a la recta final d'estiu amb les primeres incursions d'aire fred», apunta Mario Picazo.

Un problema que afecta tota la costa espanyola

Des de començament d'estiu ja s'han registrat fins a tres onades de calor. Les temperatures extremes han posat en alerta els experts de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). De fet, es van veure obligats a activar alertes vermelles a bona part d'Espanya.

Pel que sembla, quests valors tan exagerats també afecten els mars. La temperatura de l'aigua a les costes espanyoles va registrar recentment el màxim històric per a aquestes dates. La mitjana assolida va ser de 24,6 °C a mitjan mes, suposant fins a 2,2 °C més respecte al que és habitual per a aquesta època.

El cas més extrem el localitzem a la Mediterrània. Normalment, sol presentar uns valors força alts, garantint unes temperatures molt agradables. Tanmateix, ha marcat màxims històrics i ha superat els 29 °C a l'extrem sud-est peninsular.

Els meteoròlegs insisteixen que ens trobem davant d'una situació una mica delicada. El portaveu de l'AEMET, Rubén del Campo, es mostra molt pessimista pel que fa als nostres mars: «Encara hi ha recorregut perquè el mar continuï escalfant-se més», i no només a la Mediterrània, sinó també a l'Atlàntic.

Una dona en primer pla a la platja amb diverses persones davant seu
L'aigua del mar Mediterrani arriba fins als 30 °C. | GTRES

Les onades de calor que ens esperen a l'agost

L'agost sol ser el mes més càlid de l'any. Almenys, així ho confirmen les nombroses onades de calor que s'han produït aquestes dates. Un dels agosts més calorosos que es recorda va ser el de 2003, on la temperatura mitjana assolida va ser de 26,2 °C. Suposaven gairebé 3 °C més respecte a la mitjana, però la situació no ha millorat amb el temps. L'agost de 2018, la mitjana dels termòmetres va ser de 25,6 °C.

Tal com admeten els experts, les onades de calor no consisteixen en fenòmens aïllats. Es produeixen durant un període de temps prolongat i arriben a superar amb escreix els nivells tèrmics mitjans.

Des que es tenen registres, a la península Ibèrica s'han comptabilitzat fins a 22 onades de calor, davant de les 16 de les Illes Canàries. Una de les més importants va tenir lloc el 1987, com publica el diari Sport. L'anomalia va arribar fins als 4 °C, davant dels 3,7 °C del 2003, que va afectar 38 províncies.

Tampoc no es quedaria enrere quant a amplitud l'onada de calor de 2012, on es van veure afectats fins a 40 províncies espanyoles. Les zones més perjudicades solen ser la vall del Guadalquivir, a més de l'àrea central peninsular, amb Madrid, Castella-la Manxa i sud de Castella i Lleó.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!