Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Got de vermut amb un bol de patates

Les 8 marques de Vermut de Reus amb segell de qualitat

Repassem els productors i vermuts auspiciats per la regulació, i les marques de Vermut de Reus que s'acullen a la nomenclatura oficial

Reus és la ciutat del vermut.  Tot i que a dia d'avui es fa vermut a molts altres llocs de Catalunya i d'Espanya, les marques de Vermut de Reus suposen una garantia de fidelitat als preceptes d'aquest vi fortificat i aromatitzat d'origen centre-europeu. I és que la capital del Baix Camp compta amb una tradició de gairebé dos segles en la seva producció.

L'herència històrica dels mercats de l'aiguardent i ser el centre de la producció i distribució agrícola de Tarragona van confluir perquè els cellers locals es dediquessin majoritàriament a la producció de vermut. Després, durant tot el segle XX, la marca Vermut de Reus va esdevenir popular a tot l'Estat. Ara,  un organisme de promoció delimita quines marques es poden acollir a la denominació Vermut de Reus.

Cinc vermuts eren els originaris en l'aposta de promoció de la marca. Fa poc se n'han afegit tres més que amplien el ventall de productes, però que garanteixen els mínims comuns denominadors. La fabricació a Reus o als seus voltants i la utilització dels ingredients característics del Vermut de Reus.

Miró

Una de les marques de Vermut de Reus més conegudes és Miró, per l'ampli catàleg de vermuts que produeix i per la implicació en la societat civil de la ciutat, que es tradueix en campanyes intrincades amb la cultura i tradicions locals, en una demostració de màrqueting adaptat a la realitat que envolta el producte. Com demostra l'edició anual d'un vermut dedicat a una personalitat reusenca.

Façana de la fàbrica de vermut Miró de Reus
Una de les marques de Vermut de Reus més conegudes és Miró | Cedida

Miró no és una de les marques més antigues (neix el 1957),  i en origen produïa vins aromatitzats a granel, però ha apostat per la innovació i la diversificació dels seus vermuts, actualment cobreixen totes les gammes.

Iris

La fórmula del vermut Iris data de 1850.  El celler De Muller, famós pels seus vins dolços, rancis i de missa, l'elabora igual des de llavors com a senyal distintiu d'una casa que aposta per la qualitat i la tradició. A més a més, actualment produeixen els vermuts Blanco, Dorado i Reserva  per complementar una oferta que els ha dut a ser guardonats en diverses categories en els darrers premis Vinari.

Vermut Iris de Reus
La fórmula del vermut Iris data de 1850 | Cedida

Rofes

Una de les marques pioneres de vermut de Reus. Rofes,  impulsada per Marcel·lí Rofes Sanchoi el 1890 en l'auge de la fabricació i comercialització del vermut a la ciutat. Establert en un gran i característic local del centre de Reus, actualment reconvertit en restaurant, però on encara s'hi poden admirar les grans barriques de maceració.

Ampolles de vermut Rofes
Rofes és una de les marques pioneres de vermut de Reus | Cedida

Rofes havia estat conegut pels seus Rofinos,  ampolletes individuals de vermut que han deixat pas a les ampolles de litre Rofes i Antic Reserva, sempre seguint les directrius de la denominació que garanteix l'ús d'ingredients seleccionats.

Yzaguirre

Durant molts anys considerat el millor vermut de Reus, i també capdavanter en l'exportació i internacionalització de la marca, Vermuts Yzaguirre produeix a les seves instal·lacions del Morell un producte artesanal amb més de 80 herbes i espècies o botànics.

Gots de vermut amb patates
Durant molts anys considerat el millor vermut de Reus | Getty Images

Una casa de vermuts fundada el 1884  i que actualment ofereix el Clàssic negre i blanc, el rosat, el Reserva negre, blanc i sec i l'especial Selecció 1884.

Cori

Cori és una de les darreres marques de Vermut de Reus en afegir-se a la denominació,  però tot i això ja ha estat destacada com una de les millors en diversos certàmens i guardons. Es tracta de la marca pròpia de l'establiment Museu del Vermut,  obert des de fa pocs anys al centre de la ciutat. Compta amb dues varietats, blanc i negre, que complementen la gran oferta nacional i internacional del seu bar i restaurant.

Exterior del Museu del Vermut a Reus
Es tracta de la marca pròpia de l'establiment Museu del Vermut | Museu del vermut

Or del Camp

Or del Camp és l'aposta de la cooperativa Cellers Unió per elaborar un vermut dins de la nomenclatura Vermut de Reus. A tal efecte, va encarregar-ne la fabricació a Miró, que va crear una recepta de vermut tradicional, vermell, frec i herbaci. El nou producte s'afegeix a l'oferta de vins tranquils del Celler Unió i s'inclou a la marca Vermut de Reus des de 2018.

Vermut Or del Camp
Or del Camp és l'aposta de la cooperativa Cellers Unió | Cellers Unió

Olave

Olave és un dels darrers en arribar a la marca Vermut de Reus. Creat el 2014 pel celler Oratvin, és un vermut elaborat amb el mètode tradicional però pensat per adaptar-se a paladars moderns, amb un perfil més aromàtic que amargant. A banda, Vermouth Olave aposta per una imatge vintage i una voluntat per ser un producte de gamma alta per aquesta nova referència fabricada al Morell, al celler Sort del Castell.

Gots Vermut Olave
Olave és un dels darrers en arribar a la marca Vermut de Reus | Festescatalunya.com

Fot-li

19 botànics en l'última incorporació a la marca Vermut de Reus.  Una nova iniciativa empresarial aliada amb el centenari celler De Muller per crear una referència tradicional, però alhora amb nous matisos, com notes de canyella, que s'afegeixen a un vermut canònic.

Ampolla de vermut Fot-li
19 botànics en l'última incorporació a la marca Vermut de Reus | Twitter Fot-li