Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Paso fronterizo en el peñón de Gibraltar, frontera entre Marruecos y España

El Marroc manté el tancament de les fronteres terrestres i marítimes amb Espanya

Així, aquest estiu no hi haurà 'Operació pas de l'Estret' i aquells marroquins residents a l'Estat que vulguin anar de vacances als seu país d'origen hauran d'utilitzar l'avió

Pas fronterer al penyal de Gibraltar, frontera entre el Marroc i Espanya
Amb el tancament de la frontera entre Espanya i el Marroc, aquest estiu no es produirà la coneguda 'Operació pas de l'Estret'. | CatalunyaDiari

Fa uns dies, el govern espanyol decidia deixar el Marroc fora de la llista de països extracomunitaris amb els quals es reobrien les fronteres. La decisió venia condicionada per la falta de reciprocitat del país nord-africà, que mantenia el veto a Espanya. Ara, el govern marroquí ha pres la decisió definitiva sobre la qüestió, anunciant que mantindrà tancades les seves  fronteres terrestres de Ceuta i Melilla i les seves connexions marítimes amb Espanya.

La conseqüència directa és que aquest estiu no es produirà la coneguda 'Operació pas de l'Estret', en què cada estiu més de tres milions de marroquins i algerians travessen Espanya per tornar de vacances als seus respectius països d'origen. El Marroc, però, sí que permetrà entrar al país als nacionals o estrangers residents que viatgin des del port francès de Seta o des de Gènova, a Itàlia, així com amb avió, a partir del 15 de juliol. Per via aèria, Rabat sí que obrirà les connexions a Espanya.

Fronteres tancades al turisme internacional

Cal destacar que el Marroc mantindrà tancades les seves fronteres al turisme internacional aquest estiu, vetant l'accés de viatgers estrangers per qualsevol via. El govern marroquí ha informat de tots aquests canvis en un comunicat oficial dels ministeris d'Interior, Exteriors i Sanitat, tot i que no detalla els motius pels quals manté les fronteres tancades amb Espanya mentre les obre amb França i Itàlia.

Fonts diplomàtiques apunten que el Marroc pretén dissuadir als viatgers que tornen al país cada estiu per minimitzar el risc d'importar el virus des d'Europa. Amb la decisió, gairebé tres milions de marroquins es quedaran a Europa. La ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, va parlar per videoconferència dimarts passat amb el seu homòleg marroquí, Naser Burita. Segons fonts diplomàtiques, van parlar de les condicions d'entrada que anava a aprovar el país veí.

Dures restriccions

Des de l'inici de la pandèmia, el Marroc ha estat un dels estats més estrictes amb el tancament de les seves fronteres exteriors. De fet, no ha permès ni tan sols tornar als seus nacionals que estaven fora quan es van bloquejar les connexions, contràriament al que han fet els països europeus, que han repatriat als seus ciutadans.

Entre les mesures imposades per aquells que tornin al Marroc, hi ha l'obligatorietat de sotmetre's a una prova PCR un mínim de 48 hores de l'embarcament, sense excloure que durant el trajecte també es puguin realitzar proves de detecció de la Covid-19. Així mateix, per sortir del país s'haurà de fer servir les mateixes vies utilitzades per entrar.

Pel que fa a Algèria, mantindrà durant tot l'estiu les seves fronteres tancades, deixant 200.000 algerians sense poder tornar al seu país. Tot i la duresa de les restriccions, el Marroc i Algèria han patit un impacte similar de la Covid-19 al que s'ha produït a Europa.