Els marxants del mercat ambulant del barri tarragoní de Bonavista denuncien el «greuge comparatiu» respecte a altres mercats i establiments comercials, ja que el mercadet no ha pogut obrir aquest diumenge per l'emergència sanitària del coronavirus. L'Ajuntament de Tarragona i Espimsa van decidir divendres a la nit la suspensió dels mercats de Bonavista i de Torreforta pel fet que els paradistes no podien garantir la limitació de l'aforament i les mesures d'higiene. El canvi de criteri ha suposat que molts dels venedors perdran els productes, com ara la fruita. Per això, han demanat ajudes econòmiques i que no hagin de pagar les taxes del proper trimestre.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
L'esplanada del mercat de Bonavista estava completament buida aquest diumenge al matí i tan sols hi passejaven alguns veïns mantenint les distàncies de seguretat. Cap de les més de 600 parades que té el mercadet ha posat el negoci aquest diumenge. Malgrat que divendres uns 200 paradistes dedicats a la venda de productes d'alimentació tenien el vistiplau d'Espimsa, l'empresa municipal que els gestiona, per fer el mercadet.
Crítiques al canvi de criteri a darrera hora
El president dels Marxants de Tarragona, Juan Benítez, ha denunciat el canvi de criteri de l'empresa a última hora, ja que molts dels venedors havien comprat els productes. «Molta de la gent s'havia gastat els pocs diners que li quedava en fruita que ara s'està podrint als camions», ha lamentat. Segons el seu parer, l'anul·lació del mercadet ha suposat un «greuge comparatiu» i ha assegurat que amb només un terç de les parades s'hagués pogut garantir les distàncies de seguretat i regulat l'aforament.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«En 44 anys és la primera vegada que veig buit el mercat. Hi hagut dies de fred, pluja però sempre hi hagut parades, estic molt trist», ha afirmat Alfonso López, paradista de pesca salada i president de la Federació d'Associació de Veïns de Tarragona (FAVT). A més, els paradistes han assenyalat que el sector ja estava molt «tocat» abans d'aquesta crisi i que molts dels venedors tenien dificultats econòmiques perquè «viuen al dia». «El coronavirus ha de ser un punt d'inflexió pels ajuntaments perquè vegin la realitat dels venedors ambulants. Som com qualsevol persona amb dret a vacances, a posar-nos malalts o si un dia plou o fa vent a quedar-nos a casa», ha sostingut Benítez.
Demanen ajudes davant un futur incert
Per tot plegat, els paradistes han exigit mesures i ajudes per tal que la crisi del Covid-19 no «enfonsi» els seus negocis. En concret, demanen que no se'ls cobri la taxa trimestral i que no hagin de pagar l'IVA. A tall d'exemple, els venedors que disposen de vuit metres de parada paguen uns 2.000 euros anuals per vendre al mercat de Bonavista, segons Benítez. «Molts ajuntaments descomptaran els dies perduts, nosaltres volem el trimestre sencer perquè no sabem el temps que s'allargarà», ha subratllat. Benítez també ha considerat que haurien de rebre compensacions econòmiques per comprar els productes, ja que molts els perdran o d'altres, com les sabates o la roba, no els acabaran venent perquè preveuen que els ciutadans no gastin tant en els pròxims mesos.
«Som una icona, si volen recuperar el mercat de Bonavista com el millor segon d'Europa han d'ajudar al venedor ambulant. És molt lamentable que hi hagi gent que no tingui diners per comprar, ja que han comprat fruita per servir-la avui a molta gent que la necessita i hi ha establiments que no en tenen. Ens sentim una mica oblidats, abandonats i decepcions amb aquesta situació», ha tancat López.