L'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué ha negat aquest divendres les acusacions de prevaricació i frau en l'adjudicació de les guinguetes de la platja. Durant la declaració al jutjat penal 2 de Tarragona per la peça separada 4 del 'cas Torredembarra', l'alcalde ha defensat que el seu govern només volia garantir «l'interès públic» i que les platges del municipi disposessin d'aquest servei els estius del 2012 i 2013. En cap cas, ha dit, va tenir un tracte de favor cap a Gerard Montserrat —militant de CDC i posteriorment cap de la gestora local del partit—, ja que ell era el propietari de les «úniques» guinguetes que es podien instal·lar al municipi. L'exalcalde també ha dit que sempre seguia el criteri dels tècnics municipals en matèria de contractació.
Aquest divendres, 10 de gener, Font i Masagué han recordat que un concurs públic promogut per l'anterior govern l'any 2006 va fixar que, durant deu anys, només es pogués instal·lar un únic model de guingueta al municipi. Una empresa de Gerard Montserrat va comprar les tres úniques que es van fabricar, amb la qual cosa «estàvem lligats de peus i mans, i en un carreró sense sortida perquè allò era un oligopoli», ha dit l'exalcalde.
La fiscalia, però, considera que els polítics volien beneficiar a Montserrat, militant de CDC. El ministeri públic qüestiona que s'iniciés un procediment negociat i sense publicitat al qual el consistori va convidar les empreses Promoesport, Fimongest i Manretar, «totes elles relacionades entre si» amb Gerard Montserrat i sense solvència ni experiència prèvia amb aquests serveis.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Les decisions de contractació, atribuïdes als tècnics
Els dos exdirigents polítics han atribuït les decisions sobre els processos de contractació als tècnics municipals. Masagué ha dit que «cada dia tenia dos pams de documents per signar» i que confiava plenament en els funcionaris perquè «nosaltres no teníem ni idea de quin procediment havien de fer». En aquest sentit, l'exalcalde ha afegit que «des del primer moment teníem clar que la propietat de les guinguetes era d'una persona i no enteníem per què els tècnics no ho adjudicaven directament».
En la mateixa línia, l'exregidor Pere Font ha argumentat que ell és fotògraf, que no té estudis de dret ni d'administració local i que va confiar en la cap de contractació, que li va dir que calia el nom de tres empreses per al procediment negociat. L'exregidor, que només ha respost les preguntes del seu advocat, ha explicat que amb l'alcalde mai havien tingut una amistat íntima perquè Masagué «és una persona molt dominant, jo sóc molt obedient i no m'agrada enfrontar-me amb la gent».
Per la seva banda, Gerard Montserrat ha afirmat, també responent només a la defensa, que en cap moment va instar l'alcalde o el regidor perquè li compressin les guinguetes. «Jo considerava que tenia l'exclusivitat de les guinguetes en propietat i que l'Ajuntament era qui havia tancat el cercle cap a aquella posició amb el concurs del 2006», ha declarat.
Segons Font i Masagué, no hi havia cap altra opció de comprar unes altres guinguetes perquè l'empresa que les fabricava havia cessat l'activitat el 2011. El soci fundador de la firma Urquitec ha declarat que «en principi cap altra empresa les podia construir perquè érem els adjudicataris de la idea», però ha apuntat que no hi havia cap relació d'exclusivitat amb Promoesport i que podrien haver-ne construït per a altres firmes, tot i que mai ho van fer.
«No s'ha comès cap delicte»
L'advocat de Masagué, Pau Simarro, ha afirmat que durant la vista «ha quedat més que acreditat que no s'ha comès cap delicte per part de ningú», ni dels polítics ni dels funcionaris, «que van complir les lleis», ha dit. L'advocat ha insistit que hi havia una exclusivitat pel que fa al model de guinguetes i que només existia un únic proveïdor possible, Gerard Montserrat. A més, l'advocat ha fet notar que la diferència econòmica entre el que l'Ajuntament pagava a Montserrat per llogar les guinguetes i el que cobrava dels explotadors del servei era d'un 26%, amb la qual cosa el consistori en feia «negoci» i Masagué no va ocasionar cap perjudici per a les arques municipals.
Durant la vista també ha declarat l'exregidora del PSC Olga González, qui ha declarat que l'alcaldia els posava moltes dificultats per tenir accés a la informació dels expedients municipals. En aquest cas de les guinguetes, ha dit que el va sorprendre que hi figuressin persones conegudes per la seva filiació política a CDC i la seva proximitat amb Masagué.
L'empresari Blas Niubó, desimputat en aquesta causa, ha protagonitzat un intens interrogatori amb el fiscal anticorrupció, José Grinda. El motiu ha estat una trucada intervinguda per la Guàrdia Civil el 2014, on la interventora municipal li comentava que l'Ajuntament volia comprar les guinguetes a Montserrat i Niubó li responia que «tot té un preu». L'empresari ha justificat que aquesta expressió la va dir «espontàniament» i que va ser un comentari «com si hagués dit que li ha tocat la loteria». Tot i la insistència del fiscal, Niubó ha afirmat que en cap moment va pensar que Masagué estava compensant Montserrat a canvi d'alguna cosa.
La fiscalia assenyala Masagué i Font com a autors d'un suposat delicte continuat de prevaricació, mentre que a Montserrat el considera un cooperador necessari. A més, els acusa a tots tres d'un delicte continuat de frau i exaccions il·legals a l'administració pública. L'exalcalde Daniel Masagué s'enfronta a tres anys de presó i dinou anys d'inhabilitació, mentre que Pere Font i Gerard Montserrat afronten dos anys de presó i divuit d'inhabilitació.
Després de la prova testifical i de la declaració dels acusats, divendres vinent les parts presentaran els respectius informes i conclusions definitives, i el judici —el primer de l'entramat del 'cas Torredembarra'— quedarà vist per a sentència.