Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta

La 'súpermascareta' espanyola que evita la Covid: el seu preu i on es venen

Una empresa espanyola ha desenvolupat una mascareta que és eficaç en un 97% contra el coronavirus

Des que es va començar a tenir clar que l'ús de mascaretes era clau per a frenar els contagis, els esforços de moltes empreses i científics s'han centrat a buscar la que millor funcionarà. I entre elles es troba l'empresa espanyola Bioinicia que des dels primers mesos de la pandèmia va conjuminar esforços amb el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) per a aconseguir produir una mascareta amb alta capacitat de filtració.

I sembla que finalment ho haurien aconseguit desenvolupar les màscares Proveil, que amb unes característiques que les fan úniques, serien eficaces en un 97% contra el coronavirus. Així ho confirma la mateixa companyia, que assegura haver aconseguit unes propietats no vistes en altres màscares.

Concretament, expliquen que aquesta té «una capa extremadament prima de nanofibres, amb diàmetres més de deu vegades inferiors que les fibres convencionals». Aquesta és la que li permetria tenir una capacitat de filtrar de manera molt efectiva les «partícules petites» que hi ha en l'aire.

Aquestes mascaretes també tindrien altres avantatges respecte a les seves competidores. Segons explica Bioinicia, les màscares Proveil no redueixen la seva eficàcia amb el pas del temps. Afegeixen que aquestes compten també amb una major superfície i, alhora, una menor grandària de porus del filtre, la qual cosa facilita que hi hagi una major probabilitat que tota mena de partícula es quedi en l'exterior de la mascareta i no passi a les nostres vies respiratòries.

On comprar-les i a quin preu

Però la gran pregunta que sorgeix sobre aquest model de mascareta, el PL 2021, és si ja està disponible en el mercat per a tots els públics. La resposta és sí. De moment aquesta mascareta fabricada al nostre país es pot comprar exclusivament a Espanya.

Per a adquirir-la cal accedir a la web que l'empresa ha creat per a explicar aquestes mascaretes, on tenen una botiga en línia en què es poden comprar de manera directa. Això sí, és possible que a causa del volum de comandes hi hagi un moment en què s'esgotin, encara que l'empresa reposa els seus estocs diàriament. En principi, no estan disponibles a les botigues físiques.

Un altre dels punts importants és com es poden comprar aquestes mascaretes. L'empresa actualment les ven en packs de 25 unitats a un preu de 60 euros. Així que cada unitat val 2,40 euros. Actualment només es distribueixen a Espanya, a través de MRW, amb un termini de lliurament d'entre 24 i 48 hores en la península i de 4 dies laborables a les Illes Balears. Per a possibles enviaments a Canàries, Ceuta o Melilla s'ha de consultar en el correu electrònic proveil@bioinicia.com.

Protegeixen més que una FFP2?

Una de les grans preguntes que poden sorgir sobre aquest tipus de mascaretes és si realment existeix una gran diferència entre les altres que existeixen en el mercat, especialment amb les que fins ara s'han demostrat com les més eficaces. Estem parlant de les màscares FFP, que es consideren de les millors per a protegir-se. I és que aquestes estan reconegudes com unes de les quals tenen major capacitat de filtració demostrada.

Concretament aquestes es divideixen segons la seva eficàcia de filtració en FFP1, FFP2 i FFP3, encara que les més esteses són les segones. En un document del ministeri de Consum es considera que la seva capacitat de filtració del 92% en concentracions ambientals fins a 12 VLA. Com hem vist, està una mica per sota del 97% de la Proveil, però és que a més aquestes perden «propietats amb l'ús per culpa de la humitat de la respiració», mentre que les altres «ofereixen una protecció amb més duració».