Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

La mascareta amb què millor se t'entén al parlar segons un estudi

Investigadors de la Universitat d'Illinois han identificat les que proporcionen un millor resultat acústic

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
Les mascaretes frenen l'entrada de microbis, però dificulten l'emissió de la veu | Àngel Ullate

Diuen els metges que l'ús continuat de la mascareta està tenint com a conseqüència problemes en la veu. Els filtres de protecció frenen el pas dels microbis, però també impedeixen la sortida de la veu amb nitidesa i això força a parlar més alt i a la llarga es produeix un dany en les cordes vocals. No obstant això, segons una investigació de la Universitat d'Illinois Urbana-Champaign, als Estats Units, les mascaretes quirúrgiques d'un sol ús són les que ofereixen un millor rendiment acústic.

Les investigacions per trobar la millor mascareta 

La investigació parteix de la inquietud de l'investigador Ryan Corey, després que un professor li comentés que alguns dels seus estudiants han perdut la veu per haver de parlar amb mascareta

Les investigacions realitzades anteriorment van analitzar la qualitat acústica de les mascaretes utilitzades en entorns mèdics. Els autors d'aquest últim estudi, publicat a The Journal of Acoustical Society of America, van fer l'experiment amb mascaretes higièniques, quirúrgiques d'un sol ús, de plàstic transparent i de tela casolanes i comprades en botigues, fetes de diferents tipus de tela i números de capes.

Els investigadors van utilitzar un altaveu especial construït a mida i amb forma de cap humà per irradiar el so de la veu com si provingués d'una boca. Segons Ryan Corey, «vam posar les diferents mascaretes en l'altaveu amb forma de cap i vam reproduir el mateix so en cada prova».

La investigació no ha utilitzat a un ésser humà perquè «els sons són menys repetibles perquè no podem dir el mateix de la mateixa manera cada vegada». L'invent permet reproduir el so amb la mateixa freqüència i la mateixa qualitat tenint en compte la forma real del cap i els moviments reals dels llavis.


El procediment ha permès saber quines freqüències sonores es veuen més afectades per l'ús de mascaretes, i quin tipus de mascaretes tenen els efectes més forts. L'estudi mostra que totes les mascaretes frenen el so d'alta freqüència que es genera quan una persona pronuncia consonant, «un desafiament per als que tenen pèrdua d'audició, amb mascareta o sense», segons ha explicat Corey.

Els investigadors assenyalen que les mascaretes amb finestres transparents, que permeten llegir els llavis, bloquegen la major part del so, encara que puguin suposar un avantatge per a les persones amb problemes d'audició. Les de cotó de roba bloquegen més microbis, però també impedeixen més l'emissió del so.

Totes aquestes conclusions porten a Corey, director de l'estudi, a afirmar que les mascaretes fetes de cotó poden oferir un compromís raonable entre l'eficiència en el bloqueig de microbis i el rendiment acústic. És a dir, les mascaretes quirúrgiques d'un sol ús són les que permeten que se t'entengui millor quan parles.

La pèrdua de la veu, una seqüela de la Covid-19

Estudis recents també han conclòs que una de les conseqüències de la Covid-19 és la pèrdua de la qualitat de la veu. Segons la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL), un de cada sis pacients de Covid pot desenvolupar un quadre greu de dificultat respiratòria i pèrdua de la qualitat de la veu.

Es tracta d'una seqüela de la Covid-19 desconeguda i que afecta fins i tot als pacients amb símptomes lleus. Les dificultats respiratòries tenen com a conseqüència la pèrdua de la veu, una situació que empitjora amb l'ús de mesures de protecció com la mascareta o el manteniment de la distància social.

Els estudis indiquen que quan parlem expulsem partícules de saliva a gran velocitat, la qual cosa augmenta quan cridem i cantem. Els metges assenyalen que dins dels símptomes comuns del coronavirus hi ha la febre, la tos seca i la dificultat per respirar, encara que també s'ha detectat un grup de símptomes que es perllonguen en el temps: la Covid persistent. 

Una de les conseqüències és la pèrdua de la qualitat de la veu, la ronquera, la parla seca, el dolor laringi i la sensació de rigidesa a la gola. Amb tot, els metges recorden la importància de fer ús de les mesures de seguretat com la mascareta i la distància, que són els mètodes més efectius per evitar els contagis.