Portarà el nom dels Masos i s'estendrà al llarg d'una superfície de 84 hectàrees de terreny entre la riera de la Bisbal, les Planes i Idiada. Així serà el nou polígon industrial que es desenvoluparà a la Bisbal del Penedès, segons ha avançat el mateix Ajuntament.
Per a fer-ho caldrà modificar el planejament urbanístic, reconvertint aquests terrenys agrícoles en industrials. Des del consistori han assegurat que obriran una consulta pública abans de redactar les modificacions del planejament. La idea és recollir l'opinió dels ciutadans i de les organitzacions.
Necessitat de més sòl industrial
La creació del nou polígon respon a la necessitat de disposar de més sòl industrial, segons explica l'alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré. «Al polígon de les Planes Baixes ja no hi ha sòl industrial lliure. Amb aquest nou polígon es completarà una àrea d'activitat industrial i logística al municipi», afegeix.
La proposta de fer el polígon ha arribat de l'empresa Codelfe 2006 SL, que ja va promoure i executar el de les Planes Baixes. El promotor de la iniciativa és actualment propietari del 55% del sector. Des de l'Ajuntament recorden que el Pla Territorial parcial del Camp de Tarragona defineix tres espais on s'ha de concentrar l'activitat industrial, un dels quals és el terme de la Bisbal.
Minimitzar les afectacions sobre el territori
Segons el consistori bisbalenc, el polígon dels Masos està plantejat per minimitzar les afectacions sobre el territori. La voluntat és «que integri el paisatge i els criteris d'eficiència energètica, tant en l'edificació com en la urbanització de la zona», detallen. Per aquest motiu ha d'incorporar «nombroses zones verdes amb barraques de pedra seca», així com «zones d’equipaments, restauració i hoteleria».
«Per a nosaltres era una condició indispensable que el nou polígon industrial fos sostenible i utilitzés de manera racional el territori», afirma Ferré. Per això es preveu «racionalitzar l'ús de l'aigua, reduir al màxim les emissions contaminants i prevenir la contaminació acústica, lumínica i electromagnètica». També es vol crear «una zona de protecció amb corredors fluvials i ecològics, com és el cas de la llera oest del Torrent Mal».
Des de l'equip de govern calculen que el nou polígon pot suposar la creació d'uns 1.500 llocs de treball, entre directes i indirectes. L'alcaldessa avança que treballaran amb les empreses a través del SOM Bisbal per establir contacte i sinergies. L'objectiu és oferir llocs de treball del nou polígon als veïns del municipi.