L’Ajuntament de Maspujols ha elaborat un informe en què es demana la revisió i inclusió del poble dins de la categoria de municipis a informar del PLASEQCAT. El consistori reclama que es valori la possibilitat d’incloure’l en les potencials zones d’alerta en cas d’accident químic greu, si aquest es produeix en la direcció de vents dominants.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Actualment, Maspujols no és un dels municipis que tingui una part del seu terme municipal dins de la zona d’alerta definida pel PLASEQCAT. Malgrat això, el seu alcalde, José Antonio Rodríguez, recorda que es troba a la zona popularment coneguda com la segona anella. «Estem a 3-4 quilòmetres en línia recta d'altres pobles i ciutats que en formen part i no tenim cap barrera natural. Les partícules amb el vent, si va de mar a terra, poden arribar a Maspujols. Volem que se’ns tingui en compte i poder rebre la informació», explica Rodríguez a TarragonaDigital.
El consistori argumenta que ser un municipi informat permetria disposar d’eines d’actuació i informació en cas d’emergència i sol·licita entrar a formar part del sistema d’informació d’emergència geolocalitzat a través de missatgeria mòbil que vol posar en marxa el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. De fet, el batlle planteja l’escenari en què en cas d'un accident químic, algunes poblacions veïnes estarien confinades, i ara mateix Maspujols no per no disposar de la informació.
«Volem formar part a nivell informatiu, que ens arribin les alertes igual que ens arriben les del vent o la pluja, sigui per via electrònica o missatge». L’alcalde manifesta que el municipi vol fer de «punta de llança» per tal que altres pobles en una situació similar, com ara l’Aleixar, Montbrió, Botarell o les Borges del Camp se sumin a aquesta iniciativa. «Creiem que tots aquests municipis, com els de la part del Tarragonès, podrien estar interessants», indica José Antonio Rodríguez.
Per una altra banda, en l’informe l’Ajuntament de Maspujols insta al Consell Comarcal del Baix Camp que elabori i revisi plans d’assistència i suport (PAS) per als municipis del seu àmbit territorial per ajudar-los a complir les seves responsabilitats. També sol·licita el suport de la Diputació de Tarragona en l’estudi i conveniència d’elaborar el Pla d’Acció Municipal (PAM) per risc químic quan detectin activitats que, sense estar afectades per la normativa d'accidents greus, comporten un risc químic significatiu.
Finalment, el consistori també demana poder participar en els diversos simulacres de risc que es fan periòdicament, rebre la formació actualitzada i disposar de les eines d’informació a la població del municipi de Maspujols.