IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La mastitis: característiques i tractament

Aquesta afecció pot arribar a ser molt molesta i produeix dolor a les mames

Tot allò que et cal saber sobre la mastitis
Tot allò que et cal saber sobre la mastitis | Bitpadres

Tant per a les mares com per als més menuts, la lactància és un període molt rellevant. Les mares expliquen que aquest moment implica una connexió absoluta amb el bebè, a banda de constituir la seva font d'alimentació. Es tracta d'un element que coincideix tant en les mares que opten per una lactància del tot natural i les que prefereixen ajudar-se amb el biberó des del principi.

Ara bé, en el cas de la lactància natural, poden haver-hi alguns contratemps. La mastitis és una d'aquestes complicacions possibles, que pot arribar a causar molt de dolor i fer que et replantegis si vols seguir donant el pit al nounat. Abans de decidir-te sobre això, t'aportem dades variades al voltant d'aquesta afecció: en què consisteix, quines són les seves classes i els símptomes que origina, per què es produeix i com es tracta. Així, t'adonaràs que es tracta de quelcom finit i passatger, que no cal que posi fi a aquesta connexió tan forta amb el teu infant.

Definició de la mastitis

Es tracta d'una infecció del teixit de les mames que causa inflamació, dolor, enrogiment i escalfor a la mama. Algunes vegades també provoca esgarrifances i febre. Sovint la pateixen les dones que donen el pit, tot i que de vegades es pot produir en les que no ho fan.

La mastitis sovint s'origina entre les sis a dotze primeres setmanes després del naixement de l'infant, tot i que alguns cops es pot produir de manera més tardana. Algunes vegades, es tracta d'un motiu pel qual les dones interrompen la lactància amb els infants, encara que sovint es pot continuar donant-los el pit sense cap problema, amb l'ajuda d'especialistes que contribueixin a curar l'afecció.

Classes possibles de mastitis 

Tant actualment com tradicionalment és freqüent parlar d'una classe de mastitis concreta, però cada cop hi ha més línies investigadores que parlen d'una classificació d'aquesta dolència segons l'agent etiològic que en sigui el causant.

Així, la mastitis podria classificar-se en subclínica, granulomatosa, subaguda o aguda. Cada classe d'aquestes infeccions té un agent etiològic principal i uns símptomes associats, dels quals parlarem una mica més avall.

Quins símptomes origina?

Es tracta d'una dolència que genera símptomes ben variats. En cada persona pot afectar d'una manera, i no totes les dones pateixen els mateixos símptomes, però hi ha diversos aspectes que s'han de considerar pel que fa als símptomes d'aquesta infecció. Quan es té mastitis, hi ha símptomes diversos que poden aparèixer, com ara:

1. Dolor i sensibilitat a les mames

2. Inflor i/o enrogiment a la mama 

3. Cremor durant la lactància o continuada 

4. Esgarrifances i/o febre

Aquests símptomes és molt freqüent que només apareguin en una mama.

La lactància és un moment de gran importància per a nens i mares
La lactància és un moment de gran importància per a nens i mares | Bitpadres

 

Què causa la mastitis?

En general, hi ha dues principals causes que es troben al darrere del desenvolupament d'aquesta patologia. En primer lloc, una és l'obstrucció d'un dels conductes galactòfors, que es produeix en els casos en què les mames no es buiden del tot després d'alletar. Aleshores, un conducte galactòfor podria veure's obstruït i fer retrocedir la llet de la mare, cosa que li originaria una infecció

A banda, en segon lloc, l'altra causa possible d'aquesta dolència és l'entrada de bacteris dins del pit, uns bacteris que podrien ser des dels de la mare fins als de l'infant o d'altres de fora, que s'introdueixen dins de la mama per mitjà de petites esquerdes o lesions del mugró.

Igualment, en un nombre més reduït de casos, la mastitis es pot arribar a desenvolupar en el cas que la mare pateixi una baixada de defenses immunitàries.

Com es tracta la mastitis?

Quant al tractament d'aquesta dolència, cal remarcar que el més important és posar-hi remei de seguida que es pugui. Algunes vegades, si la infecció acaba de començar, podria haver-n'hi prou aplicant gel al damunt de la mama i anul·lant de manera temporal determinades preses de llet materna a través del pit, amb l'ajuda d'un tirallet quan fos el moment de donar-li el pit a l'infant.

Ara bé, en cas que la fase de la mastitis estigui més avançada, per tractar-la caldrà prendre l'antibiòtic que ens receptarà el nostre metge. És habitual que haguem de prendre aquesta medicació durant quatre o cinc dies, i podem optar per complementar-la amb banys d'aigua tèbia a la mama afectada.

Alguns altres consells d'utilitat

A banda dels antibiòtics i de les cures prematures, hi ha altres consells que poden ajudar a recuperar-se millor d'una mastitis.

1. Prioritza el descans i el repòs mentre duri la dolència

2. Abans de la presa, fes servir un drap calent: així, contribuiràs a estimular l'emissió de la llet 

3. Dona el pit primer de tot amb el que estigui inflamat 

4. Després de cada presa, extreu la llet que quedi, si s'escau

5. No et quedis en una posició fixa mentre duri la presa, canvia-la de tant en tant 

6. Mira que l'infant succioni el pit de manera adequada, i assegura-te'n 

Un cop vista aquesta informació, ens és possible entendre la mastitis com una dolència que pot causar-nos mal i pot arribar a afectar el nostre nadó. Ara bé, quan existeix la infecció, la llet que pren el bebè no conté cap substància que pugui ser-li perjudicial. Així doncs, no has de patir perquè la infecció no se li encomanarà.

Cal agafar-se el temps que es necessiti per a la bona curació de la mastitis, i anar al metge de seguida que se n'observi algun símptoma. Tot i que pots fer un descans d'algunes preses, aquesta infecció no t'hauria de fer abandonar la lactància natural definitivament, si no és que l'especialista t'ho recomana.


Comentaris

envia el comentari