La ja famosa desafecció política segueix sent protagonista d'alguns dels discursos polítics en una campanya electoral com la de les municipals. Tots els partits s'erigeixen com aquells que podran revertir-la, com aquells que aconseguiran tornar a acostar la ciutadania a les institucions, i viceversa. Alguns dels partits que participaran en les eleccions municipals a Reus han decidit que cal fer campanya de manera diferent a l'habitual. Malgrat que puguin mantenir les carpes informatives o els mítings, també inclouen altres modalitats per fer arribar el missatge, o per aconseguir que la ciutadania els enviï el seu.
La campanya telefònica del PSC
Diversos domicilis i establiments de Reus han rebut una trucada telefònica d'Andreu Martín, cap de llista del PSC. Quan es despenja se sent el candidat socialista presentar-se com a tal i demanant que se li comuniquin les necessitats que hi ha a la zona. Després de vint segons de silenci perquè la ciutadania hi digui la seva, el missatge acaba agraint la col·laboració i oferint-se per acostar-se in situ amb Martín o qualsevol membre de la candidatura per tractar qualsevol problemàtica.
Des de l'equip del PSC s'explica que es tracta d'una manera de detectar problemàtiques de cara a traslladar-ne solucions al programa electoral. «Es volen fer propostes que estiguin en sintonia amb el que la ciutadania necessita; de vegades es fan propostes molt bones però que no s'ajusten a les necessitats concretes dels veïns». Aquesta dinàmica la van posar en marxa arran de les 'food truck' amb les quals el PSC va visitar diversos barris de Reus.
Un sistema de missatges gravats enviats a alguns telèfons del barri en qüestió informava el veïnat que hi hauria la 'food truck' del PSC. Aquell sistema, expliquen, els va donar un bon resultat i, per tant, han optat per repetir-lo. En el cas dels missatges actuals, se n'enviaran 25.000 a telèfons fixes repartits per tot Reus a través d'una empresa que localitza de manera força acurada a quina zona de la ciutat s'està trucant.
Del menjablanc a les xarxes socials
El PSC no és l'únic partit que s'ofereix per portar la campanya fins a la casa dels votants. Amb la mateixa voluntat de copsar les necessitats i demandes de la ciutadania, el PDECat va engegar, fa mesos, un seguit de trobades amb l'alcalde i diferents regidors de govern amb el menjablanc per protagonista. Aquestes trobades, que la formació s'ofereix per portar a casa de qui les motivi, volen servir per arribar al votant potencial però indecís, i s'allunyen dels militants i convençuts.
Sumant-hi les trobades sectorials organitzades pel partit, des del seu equip de campanya xifren en un miler les persones amb les quals s'han trobat. Afirmen haver fet poca difusió de les reunions amb menjablanc perquè s'han anat succeint a través del boca-orella dels que hi han participat. Aquesta línia d'actuació es compagina amb noves maneres d'utilitzar les xarxes socials i, en concret, Facebook i WhatsApp.
El PDECat ha convertit aquestes dues plataformes en canals de difusió massiva per enviar, per exemple, la presentació de les persones que integren la llista electoral i la convocatòria d'alguns dels actes de precampanya celebrats fins ara. Malgrat combinar els perfils del partit, de la llista i del candidat, els que més activitat i seguidors tenen són els de Carles Pellicer, que ja els ha utilitzat durant el mandat com a alcalde.
La reivindicació reusenca a través de la gastronomia
Pel que fa al material de campanya poc habitual, Ara Reus ha optat, des de fa anys, per la gastronomia. El partit municipalista s'ha volgut identificar amb la ciutat, en campanyes anteriors, a través de les avellanes, el vermut o el menjablanc que van repartir durant la campanya electoral del 2015. Per aquest 2019 han optat per introduir nous productes al menú.
En concret han optat per la xocolata. Si bé el producte en si no és específicament reusenc, sí que ho és el forn on s'elaboren, l'Huguet. No el consideren material de campanya pròpiament dit, sinó un complement simpàtic als actes que sí que tenen objectius electorals. Un exemple és el programa electoral, que aquesta setmana la formació ha donat per tancat i ha començat a presentar després de reflectir-hi les aportacions de 80 veïns de Reus representants de diferents col·lectius.
La novetat no aparta la rutina
Malgrat la irrupció de noves maneres de fer campanya, l'ús de les xarxes socials, les trobades sectorials i les taules informatives obertes a la ciutadania segueixen sent el pal de paller d'aquest període de precampanya electoral. Els mítings, en diferents formats, també tornaran a aparèixer durant la campanya estrictament parlant, així com la propaganda electoral per correu ordinari.
Partits com la CUP o ERCmantenen el seu rumb en direcció a obrir-se a la ciutadania a través de reunions informals o temàtiques, i utilitzant-les totes dues. El PP ha estat duent a terme actes similars, amb un perfil més baix pel que fa a la seva difusió. Ciutadans, pel seu compte, encara s'està recomponent després de la crisi interna, i el partit segueix ajornant, a tot arreu, la presentació de llistes electorals.
Les formacions sense representació tampoc s'han activat més enllà dels actes que hagin organitzat internament. L'excepció seria Vox, formació que setmanes enrere era molt procliu a organitzar taules informatives als carrers i places de Reus, i que ara sembla més centrada a estructurar la llista electoral de cara al pròxim 26 de maig.