Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

Una cara coneguda: El vicepresident econòmic de la Generalitat si Illa governa

L'exportaveu socialista és ara president d'Aena

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha anunciat aquest dijous que Maurici Lucena seria el seu vicepresident econòmic si els socialistes guanyessin les eleccions. Lucena va ser portaveu del PSC i va anar de número 2 a la candidatura dels socialistes el 2012, quan estava encapçalada per Pere Navarro. Ara és president d'Aena. Illa ha explicat en una piulada que «el pla» que els socialistes tenen per Catalunya «compta també amb un equip»: «Avui us anuncio que el vicepresident econòmic del meu Govern serà en Maurici Lucena», ha afegit.

Maurici Lucena, exdiputat del PSC.
Illa aposta per Maurici Lucena com a vicepresident i conseller d'Economia. | ACN

Maurici Lucena, un vell conegut de la política catalana

L'aposta per Lucena per part de Salvador Illa representaria el retorn a la política d'un vell conegut del socialisme català. Lucena, nascut a Barcelona el 1975, és llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat Pompeu Fabra. Entre altres càrrecs, ha estat director general del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (2004-2010), president del consell de l'Agència Espacial Europea (2008-2010) i vicepresident executiu de l'empresa pública Enginyeria de Sistemes per a la Defensa d'Espanya (2010-2012).

Militant del PSC, Lucena va ser membre del comitè assessor en matèria d'Economia de José Montilla quan va ser candidat a la presidència de la Generalitat l'any 2010, caient derrotat davant d'Artur Mas. Anteriorment ja havia estat involucrat en la victoriosa campanya de José Luis Rodríguez Zapatero el 2004, quan el PSOE va retornar a la Moncloa. Malgrat formar part de les bambolines socialistes durant diverses conteses electorals, el cert és que Lucena tan sols ha tingut una experiència a la primera línia.

Va ser el 2012, quan l'exalcalde de Terrassa i llavors líder del PSC, Pere Navarro, va apostar per ell per ser el número 2 de la candidatura socialista a la Generalitat. Lucena va ser escollit diputat i va ser el portaveu del grup socialista durant la darrera legislatura d'Artur Mas, entre els anys 2012 i 2015. Posteriorment, va abandonar la política i ja no va formar part de la següent candidatura electoral.

El PSC arrencarà la campanya electoral aquest dijous a la tarda

El PSC fa la presentació oficial d'Illa en un acte aquest dijous al migdia amb representants de la societat civil catalana. Aquest dijous a la tarda donarà el tret de sortida a la campanya electoral amb un acte simultani a Barcelona —en què Illa estarà acompanyat del president de govern espanyol, Pedro Sánchez—, Tarragona —on hi participarà la vicepresidenta Carmen Calvo—, Lleida i Girona. Els socialistes han dissenyat una campanya totalment digital.