La segona jornada del Festival de Cinema REC 2019 ha tingut un clar protagonista: la pel·lícula 'O que arde', dirigida per Oliver Laxe, i que s'ha pogut veure per segona vegada a Tarragona, aquest dijous dia 5 de desembre a la tarda a l'Antiga Audiència de la ciutat, seu principal del festival de cinema.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
'O que arde' ja s'havia pogut veure a Tarragona durant aquest mes de novembre, a les sessions prèvies al festival que s'han dut a terme durant el mes de novembre al Caixa Fòrum. No obstant, l'organització del Festival ha volgut programar-la de nou aquest dimecres dia 6 de desembre, dins el cicle Emergències del mateix REC 2019 i amb la presència del director de fotografia de la pel·lícula, Mauro Herce, el qual ha respost a les diverses preguntes que el film de Laxe ha provocat a l'audiència.
Oliver Laxe, màxim exponent del 'Nou cinema gallec'
Oliver Laxe, juntament amb altres directors com Alberto Gracia, Lois Patiño, Xacio Baño o Eloy Enciso entre d'altres formen part del que es coneix com a 'Nou cinema gallec'.
Es tracta d'un grup de directors, actors o tècnics cinematogràfics que estan aconseguint redefinir el cinema d'autor espanyol amb noves mirades i maneres d'explicar les coses a través de la càmera. Cinema d'autor, independent, gens massiu - de moment - i on el mètode, l'acurada preparació i recerca profundes de l'essència de cada projecte, l'auto producció i un punt d'artesania que connecta directament amb la naturalesa o la mateixa experiència creativa en són el principal exponent.
Per tot això, la crítica especialitzada s'ha rendit completament a aquest conjunt de creadors, que ha revolucionat el cinema d'autor espanyol amb guardons tan importants com el FIPRESCI o el Gran Premi de la Crítica a Cannes, per a les tres pel·lícules d'Oliver Laxe, o el Premi de la Crítica Internacional de Rotterdam per a Alberto Gracia, i guardons similars a Locarno o a Clermont-Ferrand per a Lois Patiño i Xacio Baño respectivament.
En resum, la sensació dels festivals més prestigiosos del món, àvids de nous llenguatges i de fórmules que reinventin i facin evolucionar la mirada cinematogràfica, ara que cinema oriental ja ha perdut pistonada en la seva capacitat de sorprendre que tenia fa uns anys.
Actors no professionals i una fotografia evocadora
Amb 'O que arde', sembla que l'impuls que necessita el cinema d'autor gallec per arribar al gran públic es pot consolidar. A banda dels premis als festivals internacionals més prestigiosos del món, la pel·lícula figura entre les quinieles de preferides pels Premis Goya 2020, a les categories principals de millor pel·lícula i millor director. També a les categories de millor direcció de fotografia i millor actriu revelació. Les rivals són fortes, amb uns potentíssims Pedro Almodóvar i Alejandro Amenábar però, almenys, el nom de Laxe comença a sonar amb més força i les seves pel·lícules comencen a interessar a un públic més nombrós.
La projecció de la pel·lícula a Tarragona ha rebut forts aplaudiments i els assistents a la sessió han tingut posteriorment l'ocasió de poder parlar una estona amb el barceloní Mauro Herce, director de fotografia de la pel·lícula - i de moltes de les obres clau del 'Nou cinema gallec' qui ha respost a les preguntes dels assistents.
Entre altres qüestions, Herce ha destacat la importància de dedicar temps a captar el tempo, el so, el silenci i, en definitiva, l'ànima del poble on passa la història, al cor de les muntanyes gallegues. El mètode i dedicar temps a la interiorització del que realment es vol captar per part de l'equip, ha explicat Herce, és fins i tot més important que el rodatge en sí. Pel que fa a la fotografia - que Herce ha dirigit -, és clau la llum, el color, la capacitat d'evocar i d'inspirar sensacions, de captar moments i de configurar un relat que va més enllà del propi argument de la història.
'Lo que arde', rodada enmig d'un incendi real
Actors no professionals (Amador Arias i Benedicta Sánchez, els dos protagonistes viuen realment al lloc on passa la història i mai abans s'havien posat davant d'una càmera), un rodatge durant dos estius emmig de dos incendis reals a les muntanyes gallegues (amb el risc i necessitat d'improvisació que això comporta), llargs plans amb una fotografia magistral que capten la lentitud del temps i la quietud d'una natura enrarida, amenaçant però alhora acollidora o les discussions entre l'equip de guionistes, el director i el propi Herce sobre si el final de la pel·lícula és el més adequat, han estat alguns dels aspectes que ha tractat davant del públic tarragoní.
'Rare Beasts' i 'Ya no estoy aquí' tanquen la jornada de dimecres
La segona jornada del REC ha servit també per veure a l'Antiga Audiència 'Rare Beasts', estrena a Espanya, d'una història d'amor dramàtica que arriba d'Anglaterra i que dirigeix i protagonitza Billie Piper i que presenta un conflicte familiar amb personatges extrems amb la impersonalitat i la duresa de la vida urbana a l'Europa del Segle XXI.
També hem pogut veure la història d'Ulises, un noi mexicà de 17 anys que utilitza les festes cúmbia com a via d'escapament a una realitat dura marcada per la pobresa, la inestabilitat familiar i les poques esperances de trobar un futur millor. La pel·lícula 'Ya no estoy aquí' arriba de Mèxic, està dirigida per Fernado Frías i ha arribat per primer cop a Espanya al festival de cinema tarragoní. Podeu consultar la resta el programa de projeccions fins diumenge dia 8 i també comprar les entrades en línia.