Les estafes en línia estan a l'ordre del dia. En aquest cas, un dels últims bancs a veure's afectats ha estat CaixaBank. Els delinqüents suplanten la seva identitat per enganyar les víctimes.
En rebre informació per part de l'entitat, hi ha molts usuaris que acaben caient. Conèixer tots els detalls d'aquesta estafa, per tant, és imprescindible per romandre protegit.
Aquesta és la nova estafa que afecta CaixaBank
CaixaBank ha alertat els seus clients sobre una nova estafa en què els delinqüents es fan passar per falsos gestors bancaris. Aquesta tècnica de suplantació d'identitat consisteix que els estafadors contacten les víctimes per enganyar-les.
Es fan passar per empleats de CaixaBank i sol·liciten informació confidencial com ara contrasenyes, dades bancàries o codis de verificació. L'objectiu és robar diners o fer fraus financers als comptes dels clients.
Aquesta estafa s'està tornant més comú pel fet que els ciberdelinqüents busquen noves maneres d'enganyar els usuaris i obtenir les seves dades. En aquest cas, els estafadors simulen ser gestors de confiança de CaixaBank, cosa que facilita que les víctimes abaixin la guàrdia i comparteixin informació personal. Els delinqüents solen fer servir trucades telefòniques, correus electrònics o missatges de text per intentar convèncer els clients de proporcionar aquestes dades.
Com evitar caure en aquesta estafa segons CaixaBank
CaixaBank ha emès una sèrie de recomanacions per evitar caure en aquesta mena d'estafes. El més important és recordar que l'entitat bancària mai no sol·licitarà contrasenyes, PINs o dades personals a través de canals no segurs. A més, és fonamental no compartir codis de verificació que es reben per SMS, ja que solen ser la clau per confirmar transaccions o canvis al compte bancari.
Un altre consell important és verificar la identitat del gestor abans de proporcionar qualsevol tipus d'informació. Els clients de CaixaBank han de contactar directament amb la sucursal o utilitzar els canals oficials d'atenció al client.
L'objectiu és confirmar la veracitat de qualsevol comunicació sospitosa. CaixaBank també aconsella no accedir a enllaços ni descarregar fitxers adjunts de correus electrònics o missatges no sol·licitats. Poden contenir programari maliciós dissenyat per robar informació personal.
L'entitat també ha reforçat els seus sistemes de seguretat per protegir els clients, però insisteix que la millor defensa és la precaució i el sentit comú. Ignorar les comunicacions sospitoses i mai no compartir informació privada són mesures clau per evitar ser víctima d'aquesta estafa.