Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona conduint un cotxe Seat

Els mecànics es freguen les mans: l'error amb el cotxe que et destrossa el motor

Ves amb compte en seguir aquest truc per estalviar allò que pot sortir-te ben car

El preu del combustible ha marcat un abans i un després en la manera de conduir de milions de conductors. Així és, perquè un dels objectius principals de molts és estalviar al màxim cada vegada que agafen el vehicle.

Per fer-ho, duen a terme certs trucs que poden tornar-se en contra. I encara que n'hi ha alguns que sí que poden resultar efectius, el cert és que n'hi ha un de molt comú que pot ocasionar danys al motor del cotxe. Conèixer-ho és imprescindible.

Aquest és l'error que afecta al motor del cotxe

Un comportament que es repeteix entre aquells conductors que busquen estalviar combustible és el de conduir amb el motor a baixes revolucions i en marxes llargues. D'aquesta manera es redueix el consum del cotxe.

Una pràctica que pot suposar un petit estalvi. Tot i això, quan s'abusa d'aquest truc, hi ha males conseqüències relacionades amb fallades i avaries al motor, així com en altres dels sistemes del vehicle.

Un velocímetre d´un cotxe a 0 km/h
Conduir a baixes revolucions pot ser fatal per al motor del teu cotxe | PixaBay

Diferències entre els motors de gasolina i els de dièsel

De manera general, els motors de gasolina funcionen entre les 2.000 i les 4.000 revolucions per minut. Per la seva banda, els motors de dièsel situen aquesta forquilla entre les 1.500 i les 3.000 revolucions per minut, una xifra una mica menor.

I és que el fet de conduir a baixes revolucions el motor es veu menys forçat, cosa que fa que es consumeixi menys. Tot i això, té diverses conseqüències negatives.

Què pot passar si es condueix a baixes revolucions?

Són diverses les coses que cal tenir en compte abans de posar en marxa aquest truc. Sí, perquè quan se n'abusa, les conseqüències poden ser nefastes per al motor i altres sistemes. A més, fins i tot es pot arribar a consumir més en alguns moments determinats.

1. Pots consumir més

Quan es condueix a baixes revolucions es pot precisar en certs moments d'un extra de potència, com quan s'enfila un port o cal avançar. En aquests casos, el motor respondrà de manera més lenta. Per això, en consumirà més.

Aquest fet tan simple dispararà el consum, per tant estaràs perdent gran part de l'estalvi que has pogut aconseguir mentre estaves duent a terme el truc. Però això no és tot, també hi ha altres problemes associats.

Primer pla de la roda d'un cotxe a l'asfalt de la carretera
Pot aparèixer diverses avaries que impedirien l'estalvi | Getty Images

2. Poden provocar-se avaries al motor

Un altre dels problemes, a més del risc de disparar el consum, implica provocar avaries al motor. La raó és que aquesta conducció fa que el motor vibri més del que és habitual i, per tant, pateixi més del que és necessari.

3. Altres sistemes que poden patir danys

Per altra banda, el motor no és l'únic element que pot patir danys, ja que succeeix el mateix amb els sistemes anticontaminació, així com amb els filtres antipartícules. I la raó és que el vehicle no funciona a la temperatura òptima.

Com a conseqüència, no es poden cremar els residus i aquests sistemes es poden bloquejar. En aquest sentit, una avaria d'aquesta mena pot anar dels 400 als 1.200 euros, i per això l'estalvi tampoc serà tal.

4. Problemes amb l'oli

L'oli és un altre dels elements que cal tenir en compte. A baixes revolucions trigarà més a assolir la seva temperatura de funcionament, que se situa entre els 80 i els 90 graus.

Si no treballa a aquesta temperatura, no lubricarà els components del motor de la forma adequada, podent ocasionar, de nou, més avaries. De fet, el pitjor que pot passar és que hagis de canviar el motor complet.

5. Altres problemes

Finalment, a tots aquests problemes, també cal sumar-hi les tensions i l'esforç que patiran elements com els pistons, les bieles o la caixa de canvis. De nou, tant la durada com el funcionament podrien veure's afectats.