Gent passejant pels carrers de Barcelona el juliol del 2020

La meitat de les botigues dels eixos comercials de Barcelona preveu tancar el negoci a finals d'any

Ho diu una enquesta de la Unió d'Eixos Comercials i Turístics, Barcelona Oberta

El 95% dels comerços dels eixos comercials del Barcelona han tancat l'estiu amb números vermells. Així ho demostra una enquesta de la Unió d'Eixos Comercials i Turístics, Barcelona Oberta, que aglutina les 20 principals zones turístiques de la ciutat. Segons l'informe, el 64% dels empresaris que han tancat el tercer trimestre amb pèrdues, han notat un descens de més de la meitat de la facturació en relació amb l'any passat.

En aquest context, el 50% dels enquestats preveu tancar el negoci abans de finals d'any. Pel que fa a les cadenes comercials adherides a Barcelona Oberta, el 19% té previst fer noves obertures, el 41% afirma que es mantindrà igual, i un 40% més té previst tancar un establiment o més d'un abans d'acabar l'any. El 48% dels comerciants i empresaris ha afirmat que el pla de mobilitat de l'Ajuntament els ha afectat negativament a la seva activitat comercial.

El 87,5% dels empresaris ha hagut de sol·licitar préstecs, ajuts econòmics o subvencions. Concretament, el 27% ha demanat crèdits ICO, un 11% ha obtingut subvencions, si bé de quanties molt baixes, un 35% s'ha acollit als Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), i un de cada quatre (26%) ha demanat l'ajuda per cessament d'activitat.

Els eixos comercials més cèntrics han tingut forts descensos del nombre de visitants aquest estiu (juliol a setembre): el 64% afirma que han reduït més d'un 50% les visites. En canvi, eixos comercials com Front Marítim, Sagrada Família, Barceloneta i Porxos del Port afirmen haver mantingut o augmentat el seu tràfic de vianants respecte del mateix període de l'any anterior.

 

El sector demana una reducció dels impostos

Davant d'aquesta situació, el comerç i la restauració dels eixos de Barcelona Oberta demanen una reducció d'impostos per compensar la manca d'activitat (83,7%), més vigilància per evitar la delinqüència creixent (73,6%), liquiditat a fons perdut (68,8%) i, quan la pandèmia ho permeti, més promoció de visitants a Barcelona (65%).

Barcelona Oberta integra agrupacions com l'Associació comerciants del carrer Pelai, la Federació d'associacions de Barna Centre, l'Associació Rambla Catalunya i Travessers, l'Associació Amics del Passeig de Gràcia, l'Associació de Comerciants l'Illa Diagonal, l'Eix Comercial Les Glòries o l'Eix Comercial Sagrada Família.

 

L'Ajuntament de Barcelona proposa congelar els tributs per al 2021

L'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona proposa congelar tots els tributs municipals per al 2021 a causa de la situació econòmica derivada de la pandèmia. Segons ha dit la regidora d'Hisenda, Montserrat Ballarín, aquesta congelació implicarà una caiguda d'entre 60 i 70 milions d'euros menys dels previstos per a aquest any, però ha defensat que volen ser «sensibles» a les dificultats provocades pel coronavirus.

A més, es preveu mantenir la reducció del 75% de la taxa de terrasses fins al 31 de desembre del 2021, aprovada aquest any de manera extraordinària via decret d'alcaldia. D'altra banda, Ballarín ha apuntat que l'Ajuntament preveu ingressar 183 milions d'euros menys aquest 2020 en comparació amb les previsions fetes.