Aquest pròxim dimarts, 17 de setembre, l'empresa funerària Mémora organitza una xerrada per tractar la qüestió del suïcidi obertament i conscienciar sobre la importància de la prevenció en aquests casos. Sota el títol 'Com afrontar el suïcidi' la conferència es durà a terme a les 17.00 hores a l'espai de Suport Mémora de Tarragona (carrer Joan Ruiz i Porta, 6) i anirà a càrrec de la psicòloga i presidenta de Després del Suïcidi Associació de Supervivent (DSAS), Cecília Borràs.
Prevenir els suïcidis és una tasca llarga i complexa
La xerrada es realitzarà amb motiu de la commemoració de dues dates importants: del Dia Mundial de la prevenció del suïcidi —que se celebra a tot el món el 10 de setembre— i del Dia Mundial de la Salut Mental —el dia 10 d'octubre—, que aquest any, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el dedicarà a la prevenció del suïcidi. És una conferència oberta tothom i gratuïta, això sí, des de l'entitat demanen que es faci una reserva prèvia trucant al telèfon 977 30 10 20.
L'objectiu principal de la conferència d'aquest dimarts és conscienciar de la necessitat de prevenir aquesta situació perquè «com menys prevenció es fa, les conseqüències poden ser més elevades» afirma la doctora Borràs. En aquest context, cal destacar que, a Catalunya, l'any 2017 un total de 504 persones es van prendre la vida. A més, segons el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el suïcidi és la primera causa de mort entre els joves catalans d'entre 15 i 34 anys.
Nous grups de suport a partir de l'octubre
La psicòloga Cecília Borràs explica que, amb el suport de Mémora, a partir de l'octubre arrencaran nous grups de suport per a les persones que estiguin afectades pel suïcidi, siguin familiars, amics, companys, o les mateixes persones que hagin intentat suïcidar-se. En aquest context, la xerrada de demà també servirà de presentació d'aquests nous grups.
L'objectiu principal d'aquests grups és acompanyar a les persones afectades perquè puguin parlar, comunicar-se i expressar com se senten i així crear un ambient més lliure i més familiar. És per això que els grups estaran dirigits per una persona que ja ha passat per aquesta situació que els pot aconsellar i guiar en aquest camí tan difícil de superar.
Destacar que també tindran un assessorament per part de professionals clínics i, des dels grups, adverteixen que és molt important que tots els assistents segueixen amb el seu tractament habitual recomanat pel clínic. En aquest sentit, Borràs assegura que «els grups són suplementaris i l'important és el valor afegit que poden aportar», tanmateix, si veuen que aquests grups no ajuden a alguna persona el derivaran a un professional mèdic.