Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El 'ceviche' peruà és el plat més típic del restaurant Mikuy, ubicat a la plaça d'en Rovellat.

Menjars d'arreu del món arriben a Tarragona: dels cucs mexicans al 'massala' indi

La Part Alta acull la gran majoria de restaurants amb firma estrangera | Perú, Mèxic, l'Índia, la Xina o el Japó, alguns dels països representats

El 'ceviche' peruà és el plat més típic del restaurant Mikuy, ubicat a la plaça d'en Rovellat.
El 'ceviche' peruà és el plat més típic del restaurant Mikuy, ubicat a la plaça d'en Rovellat. | Àngel Ullate

 

Menjars d'arreu del món han arribat a Tarragona en els últims mesos. La Part Alta acull la gran majoria d'aquests nous restaurants, que porten la firma de països com Mèxic, el Perú, l'Índia, la Xina o el Japó. De fet, la varietat de plats va des de llagostes i cucs fins al 'ceviche', passant pel pollastre a l'estil 'massala' o el sushi. Tots els restaurants asseguren mantenir la «tradició» de la gastronomia local dels països d'origen, tot i que aprofiten el «potencial» tarragoní, sobretot pel que fa al peix i al marisc. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

'Chapulines', 'tacos' al pastor i 'cochinita pibil' a tocar de la Catedral de Tarragona

«Vam arribar fa onze anys amb l'única idea d'aprendre cuina, i vam adonar-nos que Catalunya era la gran potència gastronòmica». Són les paraules de Leo Vidal, copropietari, junt amb la seva dona, del restaurant Frida. Tots dos venen de Mèxic i, després de més d'una dècada a la ciutat treballant en el sector de la restauració, van decidir obrir el seu propi local l'any 2017. 

«Vam asseure'ns a fer la carta, amb l'objectiu de fer tapes però amb un toc mexicà, i al final van sortir tots els plats típics. Per això ens centrem únicament en cuina mexicana», explica Vidal. El guacamole, els 'tacos' al pastor i la 'cochinita pibil', una especialitat de cocció a baixa temperatura, són tres dels plats més demandats. Tots ells es cuinen amb productes «cent per cent mexicans» i amb verdures que «nosaltres mateixos sembrem», relata Vidal. 

Imatge de les llagostes i cucs mexicans que es poden menjar al restaurant Frida de Tarragona.
Imatge de les llagostes i cucs mexicans que es poden menjar al restaurant Frida de Tarragona. | Àngel Ullate

Pels més atrevits, Frida ofereix dos vessants: d'una banda, les salses picants elaborades al restaurant i, de l'altra, els insectes. Cucs, llagostes i ous de formiga formen part de la carta, tres productes típics de la cuina prehispànica molt preuats a Mèxic. Els cucs, anomenats 'chapulines', sorprenen amb un sabor proper al xoriç i els fruits secs. Les llagostes, de petita dimensió, es couen amb un toc de picant i cítrics. I els ous de formiga són, segons el propi Vidal, «el caviar mexicà».  

Leo Vidal és el propietari, junt amb la seva dona, del restaurant mexicà Frida, ubicat al carrer de les Coques de Tarragona.
Leo Vidal és el propietari, junt amb la seva dona, del restaurant mexicà Frida, ubicat al carrer de les Coques de Tarragona. | Àngel Ullate

Receptes tradicionals del Perú al bell mig de la Part Alta

S'anomena Mikuy i s'ubica a una cantonada de la plaça d'en Rovellat. Fa només uns mesos que va obrir —el mes de març es va inaugurar—, però ja ha tingut temps de «sorprendre» als tarragonins i turistes amb receptes tradicionals del Perú. «Totes tenen el segell de la meva mare. Sobretot el 'ceviche', que és l'originari, el peruà», detalla Yesenia Meza. Ella és la propietària del restaurant junt amb el seu marit, cuiner amb anys d'experiència. Tots dos van recórrer els carrers i restaurants més famosos del país abans d'obrir el restaurant de Tarragona, ciutat que han escollit perquè «crèiem que rebria amb bons ulls la nostra proposta, i així ha estat». 

Yesenia Meza, originària del Perú, es va aventurar a principis d'any a obrir, junt amb el seu marit, el restaurant Mikuy.
Yesenia Meza, originària del Perú, es va aventurar a principis d'any a obrir, junt amb el seu marit, el restaurant Mikuy. | Àngel Ullate

 

Els plats que més agraden als comensals són el 'ceviche' de corbina, els 'anticuchos' o la 'causa' de pop. Es tracta d'una autèntica mescla entre plats «de carrer» i d'altres més elaborats. Els 'anticuchos', per exemple, són brotxetes de cor de vaca. «És típic, perquè quan Colon ens va envair, només ens deixava les vísceres i les parts menys valorades de la vaca», relata Meza. La 'causa' de pop és un altre dels plats que demostra les maneres de fer del restaurant. Són boles de puré de patata amb pop a sobre, amanit amb una maionesa d'oliva peruana. «Al nostre país es fa amb pollastre, però aquí sabem que agrada el marisc i per això el fem amb pop», revela la propietària. 

Imatge de la 'causa' de pop, un dels plats més demanats al restaurant Mikuy.
Imatge de la 'causa' de pop, un dels plats més demanats al restaurant Mikuy. | Àngel Ullate

 

La gastronomia asiàtica a Tarragona: l'Índia, la Xina i el Japó

Al carrer Merceria, uns metres més enllà dels arcs que el fan característic, un petit establiment anomenat Divya Indian és l'encarregat de donar el toc oriental a la Part Alta. El propietari és Shani Lal, originari de Punjab, una ciutat ubicada al nord de l'Índia, molt a prop del Pakistan.  «El menjar és de molt bona qualitat», asseguren dos turistes alemanys mentre gaudeixen d'un 'palak panner' —espinacs amb formatge—, un plat de 'daal' —llenties— i un pollastre a l'estil 'massala' amb arròs basmati. 

Shani Lal és el propietari del restaurant indi Divya Indian, ubicat al carrer Merceria i on mana la gastronomia tradicional del seu país.
Shani Lal és el propietari del restaurant indi Divya Indian, ubicat al carrer Merceria i on mana la gastronomia tradicional del seu país. | Àngel Ullate

Fora del refugi que ofereixen les muralles de la ciutat es troben dos restaurants que se sumen a la llista d'oferta asiàtica: Mil Budas i Ohashi. Tot i que el menjar xinès —del primer— i el japonès —del segon— ja fa anys que es poden gaudir a la ciutat, ambdós ofereixen quelcom més. «Seguim amb la tradició que el meu pare va portar de Hong Kong a Tarragona fa més de trenta anys», diu Adrián Wong, copropietari del Mil Budas. Tot i que en la seva carta compten amb plats de diferents països, els originaris xinesos són els més demanats. De fet, l'estrella és l'ànec. 

Ohashi és l'últim restaurant japonés que ha obert a Tarragona. Es troba al carrer Comte de Rius, a la cantonada amb la Rambla Vella.
Ohashi és l'últim restaurant japonés que ha obert a Tarragona. Es troba al carrer Comte de Rius, a la cantonada amb la Rambla Vella. | Àngel Ullate

Al carrer Comte de Rius, a la cantonada amb la Rambla Vella, fa un mes que va aixecar la persiana el restaurant Ohashi. De família xinesa però especialitzada en la cuina del seu país veí, el Japó, aquest establiment té «entre cella i cella» aprofitar el «gran potencial» de Tarragona pel que fa a peix i marisc. «Volem fer sushi amb el peix que es pesca a la ciutat», diu Álvaro Chen. Per fer-ho, però, hauran d'entrar a la Llotja del Serrallo, «que és complicat, però ho aconseguirem». 

En imatge, un dels plats indis més típics, acompanyat per l'arròs basmati.
En imatge, un dels plats indis més típics, acompanyat per l'arròs basmati. | Àngel Ullate

Els 'kebabs' i la cuina italiana, dues opcions més que normalitzades

El menjar turc i marroquí i la cuina italiana són dues opcions gastronòmiques que fa molts anys que van arribar a Tarragona. L'Istambul és, possiblement, un dels establiments més reconeguts dins el món dels 'kebabs' i els 'falafels'. Es troba al carrer de les Salines i comparteix clientela amb el Marrakech, ubicat a molt pocs metres, a la plaça dels Sedassos. La pasta i la pizza, per la seva banda, són fins i tot habituals en restaurants que poc tenen a veure amb Itàlia. El més difícil, de fet, és trobar algun establiment on es respectin les regles bàsiques de massa i salsa. Amb tot, l'oferta gastronòmica de Tarragona segueix creixent, tot i que encara s'allunya de la gran varietat de ciutats com Barcelona. 

Un dels plats de sushi que es poden gaudir al restaurant Ohashi.