El Mercadet de Bonavista ha repartit aquest passat diumenge bosses de nansa biodegradables als paradistes per lliurar-les amb la compra que realitzen els usuaris. Han estat un total de seixanta mil bosses, de moment, fabricades amb materials compostables, amb les quals la regidoria de Neteja de l'Ajuntament de Tarragona vol conscienciar de la necessitat de reduir l'ús del plàstic.
Aquest ha estat el primer repartiment de bosses, de les quals encara en resten noranta mil per repartir fins a finalitzar existències i que tenen un objectiu doble. Per una banda, en ser compostables, poden ser utilitzades a posteriori per a dipositar-hi la matèria orgànica generada a les llars, i per l'altra, redueixen la quantitat de plàstic que es produeix i es malgasta. A banda, amb aquest funcionament, es podrien reduir els costos de neteja, que actualment són 100.000 euros cada any.
L'objectiu: fomentar la recollida selectiva en un lloc on es generen molts residus
Aquesta iniciativa s’emmarca dins la campanya informativa engegada el 14 de juny per l'Agència Catalana de Residus, que vol incentivar la implantació d’un nou sistema de recollida selectiva al mercat ambulant, un lloc on es generen especialment molts residus. És per això que des d'aleshores hi ha dotze informadors que ajuden als paradistes del mercat a separar correctament els residus. Pel que fa al repartiment, la jornada de diumenge va ser la primera en què una quinzena d'educadors socials van donar les bosses, i continuaran fent-ho durant els dos diumenges vinents.
El nou sistema consisteix a disposar d'un contenidor per cada fracció. Així, les fruiteries i verduleries tenen un contenidor individual d'orgànica i hi ha contenidors per cartó, per envasos i per resta. En total, es tracta de cinc noves illes de contenidors de fins a nou metres i d'un espai exclusiu destinat a les caixes, on els paradistes poden dipositar separadament les que són de plàstic, de cartó o de fusta, ja que són els residus que més volum ocupen. Els contenidors per l’orgànica, de fruiteries i verduleries, porten un xip per tal de poder portar el registre de cada parada per saber qui recicla bé i quants residus genera cadascú.
Un cop passat el període informatiu, a partir de setembre s'aplicaran unes taxes als paradistes, que pagaran un preu mensual que anirà d'un euro a 55 en funció del reciclatge que facin. Així, aquells que tinguin un grau de compliment de reciclatge alt, superior al 75 per cent, pagaran una taxa simbòlica d'un euro; els que tinguin un compliment del 50 al 74 per cent pagaran una taxa de 27,50 euros; el que compleixin entre un 25 i un 49 per cent pagaran 41 euros i els que compleixin menys del 24 per cent pagaran la taxa més elevada, 55 euros. A més, en un futur també s'aplicaran sancions als qui reincideixin en la negativa a separar les fraccions.