El Mercat Central s'omple de clientela previsora durant aquests dies

Els mercats de Tarragona i Reus s'omplen de gent per les compres de Nadal

Destaquen productes com el bacallĂ , la cua de rap, l'espatlla de xai, els lligams de vedella i els bolets.

Queda menys d’una setmana per les festes de Nadal i els mercats de Tarragona i Reus viuen uns dies frenètics. La gent compra amb previsió aquells productes que necessitarà per als dinars i sopars d’aquests dies tan especials i encarrega aquells que no es poden adquirir fins a últim moment. Els paradistes expliquen que  les vendes van a bon ritme i destaquen com a productes estrella el bacallà, la cua de rap, la gamba de Tarragona, els bolets, l’espatlla de xai i els lligams de vedella. 

Per una altra banda, durant aquests dies també destaca la venda de menjars preparats com ara els canelons i els packs de verdures o carn per tal d’elaborar la popular sopar de galets. És cada vegada més freqüent, expliquen els paradistes, que els ciutadans comprin plats preparats típics d'aquestes dates, com ara el gall d'indi farcit.

La gamba vermella i la cua de rap, els productes més cotitzats a Tarragona

El Mercat Central de Tarragona viu a ritme frenètic els preparatius nadalencs. Mentre els mĂ©s previsors van acostar-se els primers dies de desembre a comprar els productes per les festes, la gran majoria esperen a l'Ăşltim moment. La segona quinzena de desembre Ă©s, segons els paradistes, la quinzena «clau». Els productes, però, pugen de preu a mesura que la demanda augmenta. És el cas, per exemple, de la gamba vermella de Tarragona i les cues de rap. «SĂłn els dos productes mĂ©s cotitzats. Les gambes han pujat 20 euros en dues setmanes —ara a 89 el quilo— i la cua de rap 12 euros —ara a 36—», informen des de Ferdi Peixateries. 

Peixateria del Mercat de Tarragona.
Desenes de clients s'apleguen en una de les peixateries del Mercat Central de Tarragona. | TarragonaDigital

La carn tambĂ© Ă©s un dels productes estrella, concretament la vedella i el xai. A la parada dels Zamoranos les neveres estan buides a mig matĂ­ d'un dia entre setmana habitual. «Però això no Ă©s fruit del Nadal, ens passa sempre», presumeixen des d'una de les botigues mĂ©s freqĂĽentades pels tarragonins. A l'altra banda del recinte, Carns Bertran i la carnisseria Virgili no donen a l'abast per atendre la clientela. 

És en aquests dos punts on triomfa una de les propostes que «cada vegada té més sortida»: els plats preparats. Gall d'indi farcit, croquetes, xai, canelons, pollastre... Aquestes són algunes de les propostes que s'ofereixen per encarregar. Facilitar el formatge tallat i oferir packs diversos és l'opció que li ha sortit molt bé a la Formatgeria Magda. «Cada vegada venem més. Els formatges manxecs i blaus tenen molta demanda», diu la propietària de la parada.

Una clienta al Mercat de Tarragona.
Una clienta encarrega plats preparats per les festes de Nadal al Mercat Central de Tarragona. | TarragonaDigital

Malgrat tot, la majoria segueix preferint cuinar a casa.  Â«Això Ă©s per la gent jove, que no tenen temps de cuinar. A mi m'agrada cuinar a casa les receptes de sempre», defensen la Victòria Andreu i la Maria Dela Mateu. Ambdues ja van fer feina a principis de mes i tenen els productes llestos per cuinar. TambĂ© ho tĂ© tenen tot preparat el Carmelo i la Maria, procedents de Huelva. «Ens agrada cuinar a casa, però gambes no en comprarem perquè els preus estan altĂ­ssims. A la nostra terra sĂłn mĂ©s baixos», expliquen. 

El Mercat Central s'omple de clientela previsora durant aquests dies
El Mercat Central s'omple de clientela previsora durant aquests dies | AdriĂ  Morte
 

El Mercat Central de Reus s’omple de clientela previsora

Al Mercat Central de Reus la majoria de paradistes coincideixen en que els clients de tota la vida s’afanyen a comprar els productes de les festes de Nadal  amb anterioritat. Josep Maria CartanyĂ , de la Carnisseria Antònia, explica que «al mes de novembre ja hi ha gent que congela la carn» i que encara que el gènere no s’acabi «ja ho fan bĂ© perquè aixĂ­ poden triar i escollir». 

CartanyĂ  explica que el buc insignia de la seva botiga Ă©s el filet de vedella, desprĂ©s l’espatlla de xai i el cabrit. «Si la gent s’espera a l’últim dia potser no troba tanta cosa i el preu puja una mica», indica el paradista. Precisament, pel que fa als preus, assenyala que durant les festes, excepte els darrers dies, treballen amb els mateixos de tot l’any i que en aquesta època «molt gent ve a comprar al Mercat». «Quan arriba aquesta època els reusencs i reusenques busquen un bon producte i enlloc d’anar a un supermercat venen aquí», comenta l’encarregat de la Carnisseria Antònia. 

Imatge d'una carnisseria del Mercat Central de Reus
Les carnisseries destaquen productes com l'espatlla de xai i els lligams de vedella | AdriĂ  Morte

Per una altra banda, Montse Tremosa, de la Carnisseria Tremosa, explica que els productes estrella de Nadal depenen en certa manera de «la moda que es viu en aquell moment» encara que «hi ha clients que tenen el menĂş pensat des de fa mesos». Malgrat això, tambĂ© destaca aliments com les espatlles de corder o el cabrit. 

«Nosaltres recomanen als clients uns dies abans de les festes que vagin guardant i congelant els productes. A mĂ©s, els darrers dies de Nadal  preferim dir que se’ns ha acabat un producte que no cobrar un preu exagerat», reconeix la paradista. 

Imatge de productes d'una peixateria del mercat central de Reus
El peix Ă©s un dels productes estrella dels menjars de Nadal i Cap d'Any | AdriĂ  Morte

Pel que fa el peix, Magdalena Aguilar, de Pesca Salada Hernández, indica que durant aquests dies tenen molta tirada el salmĂł, el bacallĂ , els boquerons i tot aquell producte que serveix per fer pintxos o tapes petites. Des de la Peixateria Pessic, PaquĂ­ Lafuente i Mari Carmen Lázaro asseguren que les vendes estan tardant en arrencar i que preveuen un any mĂ©s fluix respecte temporades anteriors. Les cues de rap, el llobarro i les orades sĂłn alguns dels productes mĂ©s reclamats a la seva botiga. 

Les paradistes asseguren que la gamba de Tarragona i els escamarlans tambĂ© tenen molta tirada i sĂłn els aliments de la seva botiga que s’encareixen mĂ©s en els darrers dies «ja que n’hi ha menys».  

Imatge d'una peixateria del Mercat Central de Reus
Molts clients ja tenen pensat el menĂş de les festes de Nadal des de fa setmanes | AdriĂ  Morte

MĂ©s enllĂ  de la carn i el peix tambĂ© cal destacar que els paradistes que venen fruita i verdura. En el seu cas, la gent pot optar fins a Ăşltim moment a comprar el producte. Ana MartĂ­, de la botiga MartĂ­ Gispert, explica que en aquesta època tenen molta tirada els bolets, les fruites exòtiques i els packs per fer caldo de verdura. Pel que fa als preus, la pinya Ă©s una de les Ăşniques fruites que s’encareix els darrers dies de l’any. 

Finalment, Martí assenyala que a la seva botiga les vendes s’acumulen principalment a la darrera setmana a diferència d’altres anys quan tenien més comandes. «Ara saben que poden trobar productes durant tot l’any i ho deixen pels últims dies», conclou la paradista.

Ana Martí, de la botiga Martí Gispert, destaca els bolets, fruites exòtiques i packs per fer caldo com a productes més demanats
Ana Martí, de la botiga Martí Gispert, destaca els bolets, fruites exòtiques i packs per fer caldo com a productes més demanats | Adrià Morte