Pedro Sánchez en una compareixença de premsa al palau de la Moncloa.

Les mesures anticrisi de Pedro Sánchez per al 2023: elimina l'IVA dels aliments bàsics

El consell de ministres ha aprovat un seguit de mesures que afecten els aliments, l'habitatge, l'energia i el transport públic

El paquet de mesures anticrisi del govern espanyol per la primera meitat del 2023 ja estan establertes. Després d'una negociació entre el PSOE i Unides Podem, Pedro Sánchez, ha detallat les noves mesures destinades a reduir la inflació creixent des que va començar el conflicte bèl·lic a Ucraïna. Arran la invasió de Rússia els preus dels aliments l'energia i els lloguers no ha parat d'augmentar.

Segons ha declarat el president, l'impacte econòmic d'aquestes mesures serà d'uns 45.000 milions d'euros. Dintre d'aquestes mesures està l'eliminació de l'IVA de tots els aliments de primera necessitat i la creació d'un xec alimentari de 200 euros per a rendes inferiors a 27.000 euros anuals.

Mesures als productes i serveis bàsics

Les clàusules d'aquest paquet anticrisi afecten principalment als aliments i producte de primera necessitat. La mesura de major importància ha estat l'eliminació de l'IVA dels productes bàsics, que era del 4% i del 10%, durant els primers sis mesos d'aquest nou any. A banda, el president del govern, Pedro Sánchez, ha especificat que l'oli i la pasta passaran de tenir un 10% a un 5% d'IVA. 

D'aquesta manera productes com la llet, els ous, les fruites i verdures, els llegums i els cereals baixaran de preu als supermercats de tot l'estat. També s'implantarà un xec de 200 euros que estarà destinat a les famílies més vulnerables, amb uns ingressos anuals inferiors als 27.000 euros. Una altra condició per a poder demanar aquesta ajuda és no disposar d'un patrimoni superior als 75.000 euros.

Clàusules en l'habitatge i el transport públic

L'habitatge ha estat un altre dels elements on s'han posat mesures a causa de l'augment de preus. El govern ha posat un topall al preu durant tot el 2023 i només es podrà apujar en un 2%. També es congelaran els preus dels lloguers en renovacions de contractes que finalitzin abans del 30 de juny de 2023, que s'hauran de prorrogar sis mesos més amb el mateix preu.

Per altra banda, es prorroga la suspensió de desnonaments en llars vulnerables. El transport públic català també rebrà ajudes. D'igual manera que es mantindrà la gratuïtat de Rodalies i Renfe, incloses en els pressupostos generals de l'Estat s'incorporaran descomptes a resta de transport així com ajudes directes als municipis que redueixin el preu de l'abonament almenys en un 50%.

L'energia, un altre sector que tindrà ajudes

Pel que fa a l'energia es mantindrà la rebaixa de l'IVA  sobre l'electricitat del 10% al 5%. A més també es mantindrà la suspensió de l'impost de generació i es limitarà al mínim que permet Europa el tribut sobre l'electricitat. Així i tot, el descompte dels 20 cèntims per litre en gasolina i dièsel desapareixerà. 

La mesura ha estat vigent durant nou mesos, però es deixarà d'aplicar pel seu impacte fiscal i perquè només beneficia qui té cotxe. De totes maneres l'ajuda es mantindrà per a camioners, transportistes i personal del sector primari com agricultors i pescadors. Altres mesures implantades seran la congelació del preu màxim de la bombona de butà i la prohibició de tallar el subministrament a les famílies més vulnerables.