Les cooperatives arrossaires de la FCAC (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya) denuncien que la població de flamencs que hiverna al Delta de l'Ebre provoca cada campanya, de mitjana, pèrdues de 250.000 euros. Aquests ocells confonen els arrossars, quan estan inundats, per les llacunes i amb les potes i el bec desarrelen la planta. Els arrossaires han demanat solucions a Agricultura i també més implicació de Territori, gestor dels Parcs Naturals, per trobar solucions ambientals que desplacin la colònia a les basses. També proposen l'ús de tecnologia com els drons o els satèl·lits, per fer peritatges dels danys més acurats o que es paguin les indemnitzacions per tota la collita malmesa a preu de mercat.
Els flamencs hivernen al Delta de l'Ebre des de 1992 però la població ha crescut gairebé un 90% els últims 15 anys. Se situen entre les llacunes de l'Encanyissada i la Tancada però les solen confondre amb els arrossars, quan estan inundats, i amb les potes i el bec desarrelen la planta de l'arròs. La FCAC calcula que provoquen, de mitjana, pèrdues de 250.000 euros cada campanya. El Govern indemnitza aquestes pèrdues pagant la llavor per tornar a sembrar però els perjudicis al cultiu van més enllà. «Intentem tornar a sembrar perquè entren al principi però quan han entrat a la parcel·la menegen i trien el terreny, l'arròs ja no funciona i la collita minva», ha explicat el portaveu de les cooperatives arrossaires de la FCAC, Marcel Matamoros. La demanda que han traslladat a la consellera Teresa Jordà és que les indemnitzacions paguin tota la collita a preu de mercat.
Prova pilot amb drons
Quan sembren, els pagesos fan guàrdia dia i nit i intenten espantar els flamencs i altres ocells hivernants amb canons d'aire comprimit, coets o cridaneres llums blaves intermitents. L'any passat es va fer una prova pilot molt exitosa amb drons. Amb aquests aparells sobrevolant els camps, localitzen els flamencs i els fan senyals d'alerta perquè se'n vagin. També permeten fer peritatges més acurats dels danys perquè amb els càmeres tèrmiques es geolocalitzen els grups, els poden quantificar i es pot saber el temps que han estat a l'arrossar.
«Els drons ajuden a controlar zones més àmplies i per peritar és un bon sistema, junt amb el Sentinel. Cal buscar noves tecnologies per controlar-los una mica. Portes al camp no es poden posar i hem de conviure els pagesos i la fauna del Delta però hem de conviure bé», ha apuntat Matamoros. En aquest sentit, la FCAC ha tornat a reclamar que Agricultura actuï perquè el departament de Territori prengui consciència i s'impliqui per millorar la gestió de les poblacions d'ocells.