Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una sortida de sol rogenca a Barcelona

El dia s’allarga a bon pas des d’aquest cap de setmana

Després del solstici d’hivern, el passat 21 de desembre prop de la mitjanit, les hores de llum comencen a allargar-se poc a poc i hi ha diverses dites que ho expliquen

Posta de sol del divendres a la tarda, des de Verges
Posta de sol del divendres a la tarda, des de Verges | Àngel Galán

 

Des del passat 13 de desembre, festivitat de Santa Llúcia, la tarda es va allargar tres minuts fins al solstici d’hivern, el 21 desembre quan vam tenir la nit més llarga de l’any: 14 hores i 50 minuts de foscor. Fins aleshores el dia s’escurçava una mica més 30 segons cada vegada però tanmateix, la llum de la tarda també creixia ‘a pas de puça’.

Aquests últims dies hem gaudit de fantàstiques postes de sol en molts punts de la costa central, perquè curiosament entre el mes de desembre i gener els habitants de Barcelona, el Garraf, el Baix Llobregat, Maresme i en alguns llocs de la Costa Daurada veuen com l’astre rei es pon al mar, encara que normalment la resta de l’any es pon darrere de les muntanyes litorals i prelitorals.

També et pot interessar: Aquest divendres a les 23:23h de la nit entrem oficialment a l’hivern

Hem fet un petit recopilatori de les últimes postes de sol del 2018, ben fotogèniques gràcies a la bonança meteorològica d’aquestes Festes de Nadal.

Posta de sol del divendres a la tarda, des de la costa daurada
Posta de sol del divendres a la tarda, des de la costa daurada | Catalunya Méteo

 

Les minves de gener ja són presents a la costa

Si s’acosten als espigons a veure la posta, també poden fixar-se que el nivell de l’aigua del mar és més baix de lo normal i es poden veure algues mig seques per sobre l’aigua. És el fenomen de les minves de gener, quan el pes de l’anticicló (en aquests moments al voltant dels 1030 hPa) empeny el nivell del mar cap als costats i les aigües són uns pocs centímetres menys profundes a la vora de la platja i els espigons.

Destaquem la temperatura 1º per sobre a l’habitual per aquestes dates, Diego Lázaro mesura cada setmana la temperatura del mar Mediterrani a la platja de Barcelona i comenta a CatalunyaDiari que tenim l’aigua costanera a 15,4º.

Dies cada cop més llargs

Tornem a la longitud del dia i les hores de llum: a partir del pas de puça de Santa Llúcia, a mesura que avancem en les festes de Nadal, les hores solars fan un seguit de passos, cada cop més grans, cap a tardes més llargues.

Després dels clàssics ‘pas de pardal’ i ‘pas de llebre’ del Nadal i el Sant Esteve, arriba ara l’any nou amb el majúscul ‘pas de bou’, que guanya 10 minuts més de tarda respecte a principis de desembre, quan el sol es ponia més d’hora.

El 6 de gener el sol sortirà a les 8.18 h i a partir de llavors cada dia ho farà una mica més aviat. Això explica la dita: ‘Per Reis el dia creix’. I, a mitjans de gener, una altra cita imprescindible a les comarques barcelonines i tarragonines: Sant Antoni, amb ‘el gegantí pas de dimoni’, que ens haurà fet guanyar gairebé mitja hora respecte a Santa Llúcia.

Són petites dites populars que ens indiquen que, tot i fer fred, boira i malgrat que encara som al desembre i el sol es pon abans de les 6 de la tarda, hem passat ja el punt d’inflexió que ens durà cap a l’estiu.