Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un camp gelat a ple hivern

Quant de temps s’allargarà aquest fred atípic? No tenim bones notícies

Els termòmetres remuntaran entre divendres i el cap de setmana, però el fred de ple hivern pot tornar a partir del dilluns 30 de març amb possible neu a cotes baixes

Imatge d'un camp gelat a ple hivern
El fred intens podria tornar la setmana vinent | Jordi Peró

L’hivern ha estat molt desaparegut durant els tres mesos que dura l’estació, però sembla que, ara que hem entrat de ple a la primavera, vol fer tot el fred que no ha fet en tot aquest temps. De fet, entre el dimecres i primeres hores d’aquest divendres, dies 25 i 27 de març respectivament, hem tingut un ambient plenament hivernal amb nevades a cotes força baixes i calabruixades arran de costa, i, tot i que de cara al cap de setmana es recuperen els termòmetres, sembla que la setmana vinent la podríem començar amb una irrupció d’aire molt fred i noves nevades.  Intentem explicar què és el que pot passar.

Fredorada important i més neu a la vista

Els models meteorològics no s’acaben de posar d’acord i encara hi ha molta incertesa en el pronòstic, però ara mateix tot indica que la setmana que ve podria començar amb una irrupció d’aire molt fred pràcticament siberià acompanyat d’algunes precipitacions que farien que la cota de neu es desplomés, inclús, per sota dels 500 metres.  No obstant, ens ho hem d’agafar tot amb pinces encara.

En cada actualització, la previsió canvia una mica, però les darreres  mantenen l’arribada d’aire molt fred a Catalunya, situació que no hem tingut pràcticament en tot l’hivern. La irrupció d’aire gèlid es dipositarà al centre d’Europa i, posteriorment, un anticicló a les illes britàniques l’impulsarà cap a casa nostra. En definitiva, seria una fredorada de llibre. 

Mapa de temperatures previstes a Catalunya el 30 de març del 2020
Mapa de les TºC previstes a Catalunya el dilluns vinent a la tarda, amb gran part del prelitoral per sota dels 6º o 5º | GFS

Neu a cotes molt baixes

Els models dubten encara més amb les precipitacions, ja que no es posen gens d’acord sobre si ens afectaran de ple o de resquitlló. Per ara, sembla que caurien xàfecs, en conjunt dispersos, a molts punts de la costa, prelitoral i nord-est, sense descartar-los a la resta. Amb tant de fred, la cota de neu es desplomarà, a priori entre els 500 i 600 metres, però alguns mapes indiquen cotes d’entre només 200 i 400 metres,  sobretot en moments de xàfecs.

Dilluns la cota ja seria baixa, però seria sobretot dimarts al matí quan tocaria fons. En aquest sentit, no es descartaria veure nevar de forma anecdòtica en ciutats tan poblades com ara Sabadell, Terrassa, per exemple, així com les zones de muntanya del litoral i tot el prelitoral. Evidentment, si això s’acabés complint, tot el que pogués caure a l’interior seria en forma de neu. Però no tots els models veuen aquests extrems, ni de bon tros,  cosa que durà de corcoll als meteoròlegs.

No obstant, tot dependrà de la quantitat de fred que ens acabi arribant i, sobretot, del vent, ja que bufarà força de gregal, i com més agregalat sigui menys possibilitats de precipitacions hi haurà a Catalunya, ja que es tracta d’un vent sec a casa nostra. Ara mateix, la situació seria d’entre gregal i llevant. 

Una situació que, sense cap mena de dubte, haurem de seguir amb molta atenció, perquè encara queden força dies i segur que hi haurà canvis importants en el pronòstic. Quins mapes acabaran tenint raó? Aquesta pregunta encara tardarà força dies en tenir una resposta. Però el fred sembla que el tenim garantit pràcticament fins al cap de setmana següent, el primer d’abril.

Imatge d'una nevada a Sant Hilari Sacalm, a la Selva, el 26 de març del 2020
La neu a cotes baixes pot tornar la setmana vinent | @marsal95

Cap de setmana menys fred

A l’espera d’aquests possibles canvis importants, les temperatures pugen clarament entre divendres i el cap de setmana amb un ambient menys fred i més normalitzat per l’època. La pujada més evident de les màximes tindrà lloc el divendres, mentre que les mínimes ascendiran amb contundència la matinada de dissabte a causa de la presència de núvols. Uns intervals de núvols que seran força presents amb alguns ruixats dispersos, sobretot en punts de muntanya i del nord-est.

Temps més incert per culpa del coronavirus

Normalment, una situació com la de la setmana vinent ja és força incerta de per sí a Catalunya, però ara ho és encara més per culpa de la crisi del coronavirus. La raó de tot plegat la trobem en el fet que, per fer les previsions, els models meteorològics es basen en part en les dades que aporten diàriament molts avions entre Estats Units i Europa. Ara, amb tantes restriccions aèries, les dades s’han reduït molt i, per tant, la fiabilitat del pronòstic també s’ha reduït, especialment a mitjà i llarg termini.

De fet, l’exemple el tenim en aquest passat dijous, 26 de març, dia en què estava previst més fred i més precipitacions amb neu a cotes força més baixes, però finalment la diferència entre la previsió i el que va acabar passant va ser estranyament força àmplia. Són temps difícils, també per al temps, però nosaltres, els meteoròlegs, intentarem acotar al màxim les previsions amb totes les eines que tenim a l’abast.