Catalunya va patir durant el passat mes de novembre cinc tornados. Així ho revela un treball de camp del Servei Meteorològic de Catalunya en què s'han analitzat els danys materials provocats per les ventades fortes d’origen convectiu que hi va haver a diversos punts de la meitat sud del litoral entre els dies 23 i 24 de novembre.
Aquests fenòmens es van produir en un context dominat per una depressió amb reflex a tots els nivells de la troposfera. Durant diverses jornades, es van produir extenses precipitacions que localment van ser extremadaments abundants. En aquest sentit, també hi va haver fort vent i mala mar, amb fins a tretze trombes marines.
Tres dels cinc tornados, a les Terres de l'Ebre
Després de visitar els llocs afectats s'ha pogut determinar que cinc de les tretze mànegues marines van tocar terra, tres de les quals a les Terres de l'Ebre. El primer tornado es va produir el dimarts 23 de novembre a les 9.45 hores al terme municipal d'Amposta, a l'oest del Poblenou del Delta. La intensitat del fenomen va ser EF0, segons l'escala de Fujita millorada (vent inferior als 138 km/h) i va recórrer 1,6 quilòmetres.
El segon tornado es va produir el mateix dia a les 11.28 hores al terme municipal de l'Ametlla de Mar, afectant una franja de 180 metres d’amplada màxima i 8,3 quilòmetres de longitud entre les Roques Daurades i les Planes. Aquest tornado va arriba al grau EF1, amb vent d'entre 138 a 178 km/h.
El tercer d'aquests fenòmens a les Terres de l'Ebre també va tenir com a escenari l'Ametlla de Mar, en aquest cas afectant Cala Forn i Sant Jordi d'Alfama. En aquest sentit, el tornado, que va tocar terra a les 11.50 hores, va tenir una intensitat EF1, recorrent 4,2 quilòmetres amb una amplada de 90 metres.
Dos tornados més al Prat i a Vilanova
Els dos darrers tornados es van registrar al Prat de Llobregat i a Vilanova i la Geltrú. El primer, que va afectar l'Aeroport a les 16.01 hores, va ser d'intensitat EF0, amb una franja de danys de 3,7 quilòmetres i una amplada màxima inferior als 50 metres. El de Vilanova va tenir lloc l'endemà, dimecres 24 de novembre, i es va dissipar ràpidament tan bon punt va tocar terra, recorrent un centenar de metre.
Finalment, el Servei Meteorològic de Catalunya ha conclòs que el fenomen que va provocar danys a Constantí, al voltant de Mas Bové, va ser un esclafit o front de ratxa intens associat a la tempesta que s'estava produint.