És cert que aquest estiu, seguint la mateixa línia que l'anterior, és molt calorós. Però, el que tampoc podem negar és que està sent diferent del que estem acostumats. Estem presenciant unes precipitacions intermitents que no se n'acaben d'anar.
Encara que aquestes pluges tan seguides i presents no siguin habituals en aquesta època de l'any, no ens agafa per sorpresa. Jorge Rey, que va saltar a la fama per predir el fenomen de Filomena, ja va avisar de la situació plujosa amb què ens trobaríem aquest estiu.
I és que el jove burgalès, a banda de predir el temps amb el mètode de les cabanyoles que es realitza durant el mes d'agost, també es fixa en el comportament dels animals. És per això que, abans de començar l'estiu, Jorge Rey va dir que, a causa de la conducta de les formigues voladores, venia un estiu molt humit per les precipitacions.
Els meteoròlegs han donat explicacions sobre els encerts de Jorge Rey
Ja estant en ple estiu, podem afirmar que el que va dir el jove afeccionat de la meteorologia s'ha complert. Hem presenciat més aigua que altres estius. Els experts al camp de meteorologia han donat algunes claus a El Periódico per entendre per què aquest any l'època calorosa és tan plujosa.
Amb això, Rubén del Campo, portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), ha avançat a l'entrevista amb el mitjà del grup Premsa Ibérica que «estem observant alguns patrons atmosfèrics més típics de la tardor i de l'hivern que no pas de l'estiu». A continuació, deixem les explicacions dels professionals de per què aquest estiu està sent tan anòmal amb les pluges.
1. El bloqueig escandinau
El bloqueig escandinau és un anticicló que es crea entre el Regne Unit i Escandinàvia. Aquest bloqueja el seguiment de les borrasques, és a dir, és com una mena de mur que separa d'una banda el bon temps i de l'altra, la inestabilitat de l'atmosfera. Per això, en algunes zones d'Espanya el mal temps no s'acaba.
2. La calor marina
Encara que aquest no sigui un factor directament relacionat, sí que hi influeix. Ja és el segon estiu consecutiu que es registren rècords de temperatura elevada a les aigües superficials de l'Atlàntic i del Mediterrani. Un estudi del Centre d'Estudis Ambientals de la Mediterrània (CEAM) indica que la suma entre la calor marina, el valor d'aigua a l'atmosfera i la inestabilitat atmosfèrica poden provocar pluges torrencials.
3. Canvi climàtic
Rubén del Campo va afirmar a l'entrevista que alguns estudis indiquen que l'avenç del canvi climàtic pot ser una causa de les situacions d'inestabilitat atmosfèrica.