Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El viròleg espanyol Javier Cantón

Per fer-se'n creus: El metge Javier Cantón alerta d'una possible 'Covid-30'

«Si el virus no es troba amb persones vacunades, és difícil que s'adapti, però si es troba a vacunats i no vacunats és més probable que evolucioni»

La campanya de vacunació avança a tot el món, i ho fa a molt bon ritme. De fet, en alguns punts dels Estats Units ofereixen dònuts, cerveses i, fins i tot, marihuana per incentivar la vacunació entre els ciutadans. En canvi, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha assenyalat que el Tercer Món no arribarà a la immunitat de ramat fins al 2023.


Ara bé, aquesta realitat no preocupa als països més rics i desenvolupats, que no són conscients del risc que suposa que la vacuna no arribi a temps a tot arreu. En aquest sentit, i referint-nos a la desigualtat permanent, el professor granadí de Biotecnologia de Coronavirus, Javier Cantó, ha alertat d'una possible «covid-30» si es continua treballant en aquesta línia i deixant de banda a aquests països.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Així doncs, existeix el perill que el virus «es torni endèmic» i que finalment els ciutadans hagin de conviure amb ell. «Si el virus no es troba amb persones vacunades, és difícil que s'adapti, però si es troba a vacunats i no vacunats és més probable que evolucioni. Si jo estic immunitzat i tinc contacte amb el virus, pot arribar un punt en què superi la vacunació, i si tinc contacte amb altra gent, poden començar els brots. Si deixem a la deriva aquests països, és totalment possible que hi hagi una altra pandèmia perquè les vacunes deixen de funcionar», admet el professional.

En aquest sentit, l'expert manifesta que hi ha la possibilitat que el virus «salti a una altra espècie» i s'infectin els animals, «tornant-se més perillós i originant una malaltia més greu». «Amb la globalització arribaria a tot el planeta», alerta Cantón. 

Per evitar aquest possible panorama, és molt important que les dosis siguin accessibles per a tothom sense haver de dependre d'una economia sòlida, i és del tot necessari continuar amb la investigació per trobar una vacuna «que valgui per a tots els tipus de coronavirus». En aquests dies, la soca sud-africana és la que més li costa neutralitzar a aquests fàrmacs, i especialment les seves variants, que actualment s'han convertit en una de les principals pors de les diferents comunitats científiques.

La variant covid sud-africana genera dubtes amb la vacunació

En aquesta línia, una recent investigació duta a terme per científics de la Universitat de Tel-Aviv, amb la col·laboració del proveïdor d'atenció mèdica israeliana Clalit, ha revelat, per a sorpresa de tots, que la variant sud-africana (B.1.351) resisteix fermament a la vacuna de Pfizer i BioNTech, encara que sense especificar el grau de resistència. Per la seva banda, els autors de l'estudi, suggereixen la continuïtat de la campanya de vacunació amb aquesta injecció davant la baixa representació de casos d'aquesta variant a Israel, zona en la qual s'ha dut a terme l'estudi.