ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya suma 1.162 nous contagis i 33 defuncions vinculades a la Covid-19

Els metges alerten que el sistema sanitari no aguantarà un rebrot virulent del coronavirus

Consideren que no s'ha d'abaixar la guàrdia i demanen als ciutadans que es respectin les mesures i distàncies de seguretat

Sanitaris ajudant-se a posar l'equip de protecció contra el coronavirus a l'Hospital Clínic
Els professionals sanitaris comencen a estar esgotats per la pandèmia de la Covid-19. | CatalunyaDiari

El col·lectiu de metges catalans han mostrat la seva preocupació perquè el procés de desescalada no suposi també un relaxament en la població. Amb l'entrada de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana en fase 1, tots els ciutadans catalans poden anar a terrasses i fer reunions amb un màxim de deu persones, entre altres alleujaments.

En aquest sentit, el personal mèdic considera que no s'ha d'abaixar la guàrdia i demanen als ciutadans que es respectin les mesures i distàncies de seguretat, ja que un rebrot en la pandèmia de coronavirus posaria en tensió, de nou, el sistema sanitari. I, molt probablement, no aguantaria.

El secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, ha explicat a 'betevé' que «la gent ha confós el desconfinament amb l'acabament del perill». Puig ha afegit que «agafar el virus ara suposa el mateix perill que al març», amb el matís que ara el sistema pot donar una millor atenció sanitària, tot i que ha alertat que «érem pocs, som menys, estem cansats i emocionalment comença a passar factura».

El perill que pot tenir una segona onada de la Covid-19

El president de Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, en declaracions al mateix mitjà, ha assenyalat que «una segona onada com la que hem tingut el sistema no l'aguantarà». Padrós ha assenyalat que «el personal sanitari té un gran esgotament, tant físic com mental» i que necessiten descansar. Per això, de cara als mesos d'estiu s'estan programant les vacances del gruix de professionals per tal de tenir el nombre més gran de personal de cara a un potencial rebrot del coronavirus a la tardor o a l'hivern.

En aquest sentit, Padrós ha recordat que en el referent més immediat, la grip de 1918, «l'onada forta va ser la segona». El president del Col·legi de Metges de Barcelona ha afegit que «el virus segueix tenint una elevada capacitat de contagi, el percentatge de població immune encara és molt baix i, de moment, no hi ha cap vacuna».

Finalment, tant el Col·legi de Metges de Barcelona com el Sindicat Metges de Catalunya han recordat que cal augmentar les inversions en Sanitat, ja que el pressupost és el mateix que l'any 2010.


Comentaris

envia el comentari