Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una dona que duu mascareta

Els metges avisen d'un nou efecte secundari que pot provocar la mascareta

Ho diu un estudi de la Societat Espanyola de Neurologia

Imatge d'una dona que duu mascareta
Segons un estudi, les mascaretes poden provocar mal de cap   | Pixabay

La mascareta s'ha convertit des de fa temps en la principal mesura de prevenció dels contagis de coronavirus. Després de diversos dubtes sobre la seva efectivitat, les autoritats van coincidir en el seu paper imprescindible en tallar la transmissió, i des de llavors ha passat a ser un element més de les nostres vides. Això sí, amb els seus avantatges i desavantatges.

A més de l'important servei que realitza en la lluita de la pandèmia, aquest element causa danys col·laterals que no han passat desapercebuts per la comunitat sanitària. Ara, s'ha descobert que pot provocar mal de cap.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El 'Grupo de Estudio de Cefaleas' de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) ha advertit que la subjecció de la mascareta a la cara produeix mal cefalea (mal de cap) o contribueix a agreujar aquest dolor. Així ho assenyala al 'Manual de Práctica Clínica de Cefaleas', centrat en les malalties neurològiques. Quatre milions de persones a Espanya pateixen aquesta mena de problemes, un milió de manera crònica.

En els darrers mesos, s'ha disparat el nombre de pacients amb cefalea que sol·liciten un certificat per no haver de portar la mascareta. Però la SEN recorda que l'aparició d'aquests símptomes no eximeix de portar-la, perquè segons l'ordre SND/422/2020, «l'aparició d'aquesta cefalea associada a l'ús de la mascareta no és un motiu de salut justificat per eximir el seu ús obligatori».

Per aquest motiu, la SEN ha llençat una sèrie de consells per a l'ús de les mascaretes en pacients propensos a patir aquests problemes. Recomana modificar la manera de portar les mascaretes respectant sempre les indicacions del fabricant i convida a les persones amb cefalea a trobar models més còmodes i reduir el temps d'ús.

«Les crisis de cefalea provoquen un gran impacte en el funcionament diari de la persona, tant en aspectes físics, com emocionals i socials, amb la família, el treball i les relacions socials», assegura l'entitat. Els mals de cap suposen una limitació de l'activitat de les persones que ho pateixen habitualment, arribant a afectar fins a un 50% de les ocasions. Fins a un 30% dels casos requereix repòs al llit.

Segons la SEN, «alguns pacients presenten ansietat anticipatòria, la qual cosa repercuteix al seu estat d'ànim, generant una ansietat més gran i agreujant la malaltia». Un fet que, a més, s'afegeix als problemes psicològics que arrossega bona part de la població pel confinament i la llarga duració de la pandèmia».

Consells per a pacients amb cefalees

La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) compta amb una sèrie de recomanacions per als pacients amb cefalea, més enllà de les mascaretes. «Si bé no s'ha demostrat un risc de contagi més gran, les recomanacions sanitàries s'apliquen igualment en el seu cas», explica, «i es recomana que tinguin a mà una quantitat suficient de medicaments per reduir els dolors i atacs».

Segons el document, la consulta mèdica presencial pot no ser necessària si el pacient està establert i no es necessiten ajustos en la medicació. Però aconsella portar una rutina i una dieta per reduir les causes de la migranya. Davant l'augment de persones que treballen des de casa, aconsella «complir amb un horari regular amb relació la dieta, hidratació i la son».

«Amb freqüència, canvis a les hores de menjar programades poden ser un factor desencadenant de futurs atacs», assegura l'entitat, i recomana mantenir la calma i limitar l'estrès. També aconsella buscar mètodes alternatius d'interacció social, però tenir en compte la brillantor de la pantalla i el temps d'exposició en videotrucades.

Perills de portar la mascareta

Tot i que és el mètode més eficaç per evitar els contagis de coronavirus, les mascaretes porten associades alguns problemes de salut. Un d'ells té a veure amb la pell. En ser la primera barrera corporal sota la mascareta, és la més exposada als efectes d'un mal ús, i els dermatòlegs han assenyalat problemes freqüents com l'aparició d'acne.

Un altre problema que va cridar l'atenció dels metges va ser l'ull sec o la manca de lubricació ocular. Els primers estudis al respecte suggereixen que si la mascareta no està ben ajustada, l'aire exhalat pot sortir per la part superior i arribar fins als ulls. Aquest aire contribueix a ressecar la pel·lícula lacrimal que cobreix la superfície de l'ull.

Finalment, l'ús de la mascareta durant diversos dues pot convertir-la en un niu de bacteris que provoca infeccions respiratòries. L'important, en tot cas, és fer un ús correcte de les mascaretes, que segueixen sent la base principal de la lluita contra el coronavirus.