El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha reclamat a governs i organitzacions mundials establir i aplicar mecanismes legals que millorin «substancialment» la producció i distribució de vacunes contra la Covid.19. En un manifest, han demanat que, respectant la propietat intel·lectual, es puguin aplicar aquests criteris per tal de produir «el màxim nombre de dosis, al cost més baix possible» perquè es puguin fer sevir el més ràpid possible a tot el món.
➡️“Vacunes: bé públic universal”, el manifest on el #CCMC fa una crida a favor de la distribució equitativa de les vacunes #COVID19 a tot el món. Amb el suport de @ISGLOBALorg
— Col·legi Metges BCN (@COMBarcelona) February 17, 2021
?https://t.co/pSEMqFyvlApic.twitter.com/OPz1zIUMSG
Els metges catalans afirmen que la campanya de vacunació és «una realitat esperançadora», però reconeixen que hi ha moltes barreres que faran que no tothom hi tingui accés. Entre aquestes barreres ha situat les patents i la manca de transferència de coneixement, per tal de poder multiplicar la producció mundial. Aquesta producció i la distribució són «irregulars i desiguals» i per això demanen actuar-hi davant d'una situació de pandèmia que reuneix «totes les característiques d'excepcionalitat, exigible equitat i d'interès per a la salut pública».
El CCMC ha signat la 'Vaccine Equity Declarations' impulsada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que fa una crida a governs, companyies, agències reguladores i líders mundials per unir esforços per accelerar la distribució de vacunes de manera equitativa a tot el món. En aquest sentit, el CCMC ha manifestat a través de les seves xarxes socials que «davant l’actual crisi sanitària ningú estarà segur fins que tots estiguem segurs», recordant la necessitat de fer arribar la vacuna a tots els països.
La UE qüestiona que Rússia ofereixi dosis a altres països quan la vacunació dels seus ciutadans és «insuficient»
Sobre el procés de vacunació, Brussel·les ha qüestionat aquest dimecres que Rússia ofereixi «milers de milions de dosis» del seu vaccí Sputnik a altres països, malgrat «l'insuficient progrés» de la vacunació dels seus ciutadans. Així s'ha expressat la presidenta de la Comissió Europea en ser preguntada per la possibilitat de comprar aquesta vacuna. A l'espera que l'Agència Europea del Medicament (EMA) decideixi si revisa l'Sputnik, la Comissió Europea ja ha avisat que exigirà inspeccionar els centres de producció a Rússia abans d'autoritzar la vacuna a la UE.
L'executiu europeu ha reiterat que els desenvolupadors encara no han presentat la petició formal per tal que l'EMA pugui iniciar l'avaluació de l'Sputnik. Els creadors d'aquesta vacuna ja han mostrat el seu interès per passar l'examen del regulador europeu, segons va confirmar l'EMA.