Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un empleat en un laboratori de Beijing, a la Xina, el 14 de maig de 2020

Metges i científics catalans n'estan segurs: hi haurà noves onades de coronavirus

Els experts demanen anar amb cura perquè immunitat de la població és baixa i el virus, tot i que a baixa intensitat, continua circulant

Un empleat en un laboratori de Beijing, a la Xina, el 14 de maig de 2020
La possible estacionalitat del coronavirus fa pensar als experts que hi haurà una nova onada a la tardor o a l'hivern. | ACN

Els experts ho tenen clar. Hi haurà nous rebrots de la Covid-19. Així ho asseguren diversos doctors i científics catalans, que han participat aquest dilluns en una conversa sobre el coronavirus al programa 'El món a RAC 1'. Els sis convidats han coincidit en afirmar que hi haurà una nova onada de coronavirus, davant la qual el sistema sanitari haurà d'estar preparat.

Hi haurà una nova onada de Covid-19

En aquest sentit, el doctor Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford, ha assegurat que «hi ha d’haver rebrots i, si no en veiem, és que no s’està fent bé el control». Prieto-Alhambra ha afirmat que «el fet de no trobar rebrots és el que ens portaria a una situació complicada».

Per la seva banda, el doctor Carlos Cordón-Cardó, director de la Divisió de Patologia Molecular del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, ha explicat que «segur que hi haurà una nova onada. El dubte no és si passarà o no, sinó quan passarà». Sobre aquest moment, el d'un nou brot, Cordón-Cardó ha assenyalat que «hauríem de poder fer la prova a tothom i saber qui té una càrrega viral més forta».

El doctor Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i director de l’IrsiCaixa, ha volgut recordar que «no tothom que l’hagi passat ara pot estar tranquil de cara al pròxim brot» perquè «no sabem com es comportarà si es torna a infectar amb un altre brot. No sabem què li pot passar a aquesta persona».

L'estacionalitat del coronavirus

Sobre l'estacionalitat del virus, la doctora Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i d’Epidemiologia de la Vall d’Hebron, ha explicat que «comparant-lo amb els altres coronavirus i els altres virus respiratoris, són virus que tenen una estacionalitat clara. Els afecta la calor i la humitat». 

Campins ha afirmat que «els viròlegs encara no ho tenen tan clar però ara ja portem més de dos períodes d’incubació. S’han vist uns petits brots, però no hi ha hagut un augment», per això, considera que «realment potser sí que la calor i la humitat l’està afectant. Ho veurem les pròximes setmanes, però tant de bo sigui així».

La immunitat de la població

Tot i que l'estudi de seroprevalença del govern espanyol situa la immunitat de la població sobre el 5%, el doctor Clotet ha manifestat que «crec que hi ha més gent que ha passat la malaltia». En el mateix sentit s'ha expressat el doctor Cordón-Cardó, assegurant que «hi ha gent que ha passat el virus sense massa símptomes. La xifra pot ser d’un 10 o 12%».

Aquesta baixa immunitat fa que s'hagi de continuar alerta davant la Covid-19. Sobre això, el doctor Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, ha assenyalat que «el virus segueix circulant a una baixa intensitat, però tampoc hem d’oblidar que pels efectes del confinament i la disciplina de la ciutadania, ens hem infectat molt poc. Estem millor, però encara hi ha risc i hem d'anar amb cura».