IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els metges es mantenen ferms i confirmen que la setmana vinent hi haurà vaga

El sindicat convocant assegura que ara mateix no hi ha negociacions amb l’Institut Català de la Salut perquè no atenen les seves dues principals peticions

Els metges dels CAPs mantenen la vaga convocada entre el 26 i el 30 de novembre
Els metges dels CAPs mantenen la vaga convocada entre el 26 i el 30 de novembre | CatalunyaDiari.cat

No hi ha marxa enrere. El col·lectiu de metges d’atenció primària manté la convocatòria de vaga que comença aquest dilluns 26 de novembre i que s’allargarà fins al divendres 30. Així ho ha confirmat, en unes declaracions al programa ‘Via Lliure’ Rac 1, un dels membres del comitè de vaga, David Arribas.

D’ençà que el sindicat Metges de Catalunya va convocar aquesta aturada, els professionals dels centres d’Atenció Primària han denunciat la poca voluntat de l’Institut Català de la Salut (ICS) per buscar una solució. Segons Arribas, ara mateix no hi ha negociacions entre les dues parts, a més que l’ICS continua sense cedir dues de les demandes més importants: la fixació en 28 del nombre de visites al dia i garantir un mínim de 12 minuts per pacient.  

Aquesta càrrega de treball podria comportar errors de diagnòstic

Tot i aquest fet, David Arribas considera que «sempre queda esperança» perquè la vaga es desconvoqui al llarg de la setmana. L’única manera d’aconseguir-ho seria tenir el compromís de l’ICS de reduir la càrrega actual de treball, que de mitjana, fa que metges de família i pediatres visitin un pacient cada 7 o 8 minuts.

A aquest ritme, explica el membre del comitè de vaga, no es pot descartar que finalment es produeixi algun error en els diagnòstics: «No em consten errors però la probabilitat de cometre’n és més alta». Davant d’aquesta situació, explica com els problemes d’esgotament entre els 5.700 professionals mèdics dels CAPs catalans han augmentat molt en els últims mesos, encara que de l’Institut Català de la Salut no faciliti dades oficials.    

Volen donar a conèixer als usuaris els motius de la vaga  

Els últims dies els metges han parlat amb associacions de veïns i d’usuaris buscant el seu suport i transmetent-los quin són els motius que els han dut a deixar d’atendre durant una setmana. Explicava Arribas que «la fan per ells», ja que volen «una assistència sanitària de qualitat i amb dignitat».    

Cal recordar que durant la vaga les urgències sí que seran ateses als CAPs, així com les persones amb certes fragilitats. La resta de visites no urgents passaran a incrementar unes llistes d'espera que ja es troben prou saturades. 


Comentaris

envia el comentari