Els taxistes tornen al carrer a Barcelona per la pujada del preu dels carburants

Metges, professors i taxis: les tres vagues que paralitzen avui Catalunya

Jornada de gran complexitat a casa nostra amb vagues de diferents serveis essencials

Jornada que, de ben segur, serà molt complicada a Catalunya per les vagues convocades a diversos serveis essencials. Metges, personal d'infermeria, taxistes i professors fan vaga tots d'una tacada i aturen els seus serveis aquest dimecres, 25 de gener. 

Els metges xifren en un 75% el seguiment de la vaga

Metges de Catalunya ha xifrat en un 75% el seguiment de la vaga durant les primeres hores d'aquesta jornada reivindicativa dels facultatius. L'aturada ha començat a les 8.00 hores i hi estan cridats 25.000 facultatius de l'Institut Català de la Salut (ICS) i dels centres concertats al sistema integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat). Per àmbits assistencials, el seguiment ha estat del 79% a l'atenció primària i del 73% als hospitals. Per províncies, s'ha arribat a un 77% dels facultatius aturats a Barcelona, un 75% a Tarragona, un 72% a Lleida i un 77% a Girona. La d'aquest dimecres és la primera de les dues jornades de vaga convocades per Metges de Catalunya.

El col·lectiu de Metges de Catalunya en una concentració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, al Barcelonès.
Els metges diuen prou: se'n van a la vaga. | ACN

Els taxistes tornen al carrer 

El sector del taxi es mobilitzarà aquest dimarts al matí per denunciar el que consideren "abusos" de les plataformes, a les que acusen d'incomplir la normativa catalana.

L'aturada està prevista entre les 10 i les 14 hores, i el seu punt àlgid serà la Gran Via de Barcelona. Allà, milers de taxistes estan cridats a aparcar al mig del carrer i a fer una assemblea per analitzar l'última proposta d'acord plantejada pel departament de Territori de la Generalitat. Segons el líder d'Élite Taxi, Tito Álvarez, s'han fet passes endavant en les converses, però seran els taxistes els que decidiran si són suficients per aixecar la protesta prevista per la setmana vinent, coincidint amb la celebració del congrés mundial de l'audiovisual, l'ISE.

Els professors, també a la vaga 

Si bé semblava al principi de setmana que hi hauria treva, finalment la pressió dels sindicats ha estat clau perquè els professors també anéssin a la vaga aquest dimecres, i demà dijous. 

El Departament de Treball ha fixat uns severs mínims d'un docent per cada tres aules d'nfantil a secundària per la vaga convocada aquest dimecres i dijous. Segons l'ordre dictada per la conselleria, hi ha d'haver també una persona de l'equip directiu per centre i el 50% de la plantilla en els centres d'educació especial, les llars d'infants i pel que fa al personal de monitoratge de menjador, servei de cuina, d'acollida, extraescolars i atenció a l'alumnat amb necessitats educatives específiques.

Segons el document, han registrat diversos avisos de vaga els sindicats USTEC-STEs, COS, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, CGT i Professors de Secundària.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp