Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà de dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus aquest dissabte 18 d'aril de 2020 a l'hospital Trueta

Els metges espanyols avisen: els problemes que vindran després del coronavirus

Les llistes d'espera acumulades poden causar un nou col·lapse per l'agreujament d'algunes patologies

Dos metges atenent un pacient en un hospital a Espanya
La tornada a la normalitat als hospitals causarà nous col·lapses, segons els experts mèdics | ACN

Encara que a Espanya s'ha aconseguit doblegar la corba de contagis i el pitjor del col·lapse de la sanitat ja ha passat, els hospitals adverteixen d'un altre problema relacionat amb patologies que no són Covid-19: la saturació dels centres pot afectar a la llarga a tots aquells pacients amb patologies els diagnòstics i tractaments es van ajornar en estar els centres treballant exclusivament en casos de coronavirus.

A l'espera que es materialitzi el pla de replegament de la sanitat, els metges temen un nou col·lapse per l'acumulació de visites pendents. I és que durant aquestes setmanes es van suspendre visites programades, cirurgies, tractaments en marxa, seguiment de pacients amb malalties neurològiques o càncer, i també malalts que no han volgut anar al metge aquests dies per por de contagiar-se.

La tornada a la normalitat pot causar un nou col·lapse de llistes d'espera acumulades i patologies agreujades per culpa de virus.

Els malalts amb problemes cardíacs, els més afectats

Una de les especialitats que s'ha vist molt afectada pel virus és cardiologia, les activitats quirúrgiques i tractaments programats s'han reduït fins al 70% en molts centres. A la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) donen per fet que moltes persones no volen cridar i passen infarts a casa: «Esperen 10 o 12 hores fins que el dolor desapareix».

Molts pacients prefereixen passar símptomes aguts a casa, i això porta a la complicació d'algunes patologies i, en alguns casos fins i tot, a desenllaços fatals. Segons el SEC, en 71 serveis de tota Espanya els diagnòstics van caure un 57% i es van fer un 40% menys d'intervencions per infart agut entre la primera i la tercera setmana de març.

Significa això que hi ha un 40% menys d'infarts a Espanya? Clarament no. «La gent no va als hospitals», diu el president de la SEC, que adverteix de les conseqüències a llarg termini de pacients que han passat un infart a casa i el cor va a treballar molt forçat: «Apareixeran signes d'insuficiència cardíaca en un major nombre de pacients en els pròxims mesos i anys, probablement el doble o el triple de pacients que fins ara».

Les unitats de cardiologia es preparen per complicacions de l'infart que no havien vist fins ara, o infarts i seqüeles que havien desaparegut fa 20 anys gràcies a les xarxes d'atenció que s'han desenvolupat per a aquests casos.

Un altre problema similar és el dels ictus. Segons un estudi en 18 hospitals de tot el país, hi ha hagut un 30% menys d'infarts cerebrals a Espanya aquestes setmanes, i a més han deixat d'atendre patologies com Parkinson, migranya i epilèpsia. Els centres de neurologia es preparen també per un retorn a la normalitat molt complicada.

Una situació semblant viuen els pacients de diabetis, que no van a el metge davant de problemes d'atacs o descompensació, i els malalts de càncer, que han vist afectats els programes de cribratge per càncer de còlon, Mamay cércix, i proves de control i de seguiment el retard podria complicar fatalment l'evolució en molts casos.